Vi byggde ett växthus av gamla fönster och gammalt tegel

Vi byggde ett växthus / orangerie av gamla fönster och gammalt tegel. Vi byggde en dröm. Ett medelhavs växthus. En medelhavsdröm. Tänk att vi gjort detta!? Att vi skapat denna lilla pärla till växthus. Dessutom på i princip bara återvunnet material, gamla blyinfattade fönster, gamla dörrar och gammalt tegel..

Så många frågor som trillat in angående växthuset så jag tänkte att jag skriver ihop här hur vi gjorde och hur jag tänkte när vi skulle uggs vårt växthus.

Första steget var att samla ihop bilder på växthus som jag gillade, vilken känsla var jag ute efter och hur kunde vi anpassa det efter den struktur vi redan hade..? Vi hade nämligen ett tak på en uteplats. Eddie byggde taket för han hade sitt biljardbord där.. ja ett biljardbord. En av dessa kompromisser man gör som gift.. hursomhelst biljardbordet hade gjort sitt och det var dags för mig att få nyttja detta hörn av trädgården nu.. det var dags för något nytt. Något nytt som var gammalt. Något som ser ut som det stått där i hundra år och skötts med varsam hand. Det var dags för mitt orangerie.
Vi gjorde en liten första skiss. En skiss så att Eddie skulle förstå vad jag var ute efter. Sen jämförde vi med mina inspirationsbilder.

Vi behövde gamla fönster och gammalt tegel. Det viktiga var att hitta gamla fönster och gammalt tegel dels för rätt känsla med patina men även rent ekonomiskt och självklart för den hållbara aspekten. Jakten började och jag kollade Blocket och Facebook Market varje dag. Ganska snabbt så hittade jag en annons där någon gav bort gammalt tegel från en kakelugn så vi åkte ut för att hämta dem. Det snöade och det var nollgradigt. Tegelstenarna låg i en lervälling huller om buller och vi lastade så många vi kunde på lastbilen. Leriga, blöta men lyckliga åkte vi hem med vår skatt igen.
Dagen efter sken solen och vi började skrapa bort allt gammalt bruk från tegelstenarna. De var så vackra. Helt perfekta. Dessa skulle bli en fantastisk grund till växthuset. Vi murade upp dem runtomkring vår befintliga stomme. Tanken var att få det att se ut som att fönstrens står ovanpå tegelstenarna men egentligen gör de inte det. Det är en vacker illusion men det funkar, känslan blev rätt.

Vi hittade även en annons för mängder av gamla fönster så vi behövde inte jaga på massa olika ställen. Skönt. Sedan hade vi samlat några sedan tidigare och dörrarna har jag sparat och haft inomhus säkert 2 år nu. Inte riktigt vetat vad jag skulle göra med dem men de var så vackra att jag sparat dem. De kommer från en port inne i stan. Över 100 år gamla och skulle bytas ut så jag tog hand om dem. Det saknas tre små glas men det står på listan att fixa..

Alla fönster målades i vitt för en enhetlig känsla och för att få det att hålla många år framöver. Visst ser det ändå ut som att det alltid stått här? Så värt alla timmars arbete. Det som tog mest tid var allt mätande och pusslande att få fönstrena att anpassas in i vår befintliga struktur.

Det är fortfarande inte klart helt och hållet, hyllor ska upp invändigt, marksten ska läggas på golvet och vi ska fälla in några fönsterglas i taket för extra ljusinsläpp. Vi måste även täta lite glipor innan vintern kommer men just nu är det bara skönt att det kommer in luft. Vi tar det stegvis. Måste stanna och njuta också. Ljuset här inne när solen går ner är helt underbart. Hur det bryts i de gamla fönstrena på ett ett sätt som nytt glas inte gör. Magiskt och helt underbart. Tänk alla kvällar här med ett glas rosé och trädgården prunkande utanför. Som jag längtar!!

Idag ska jag plantera 150 solrosfrön i olika varianter. Allt från extra höga, till låga, vinröda och även vita italian white solrosor. Det blir dagens uppgift. Hoppas du får en underbar helg och att vårt drömbygge kanske inspirerar även dig som går och drömmer om ett växthus.

1 thoughts on “Vi byggde ett växthus av gamla fönster och gammalt tegel

  1. Pingback: Vi byggde ett växthus av gamla fönster och gammalt tegel - Blogghubb

Leave a Reply

This site uses cookies to offer you a better browsing experience. By browsing this website, you agree to our use of cookies.