Dags att plocka nypon och göra nyponte

Nu är den perfekta tiden att plocka nypon i naturen. Nypon finns lite överallt, vid promenadstråk, vid vägar och skogsslut. Så otroligt sprängfyllda med c-vitamin och betakaroten och därmed perfekta att plocka nu inför vintern. Jag gör allra helst nyponte på de nypon jag plockar. Det är ett enkelt sätt att ta tillvara på dem utan att det kräver alltför mycket tid eller jobb från min sida. Om det är för invecklat eller tidskrävande så är många gånger risken att det inte blir av alls och det är ju synd.

Häromdagen när jag gick med Nando på promenad så såg jag flera nyponbuskar. Jag stannade och plockade lite på varje buske. Viktigt att lämna kvar så att det blir nyponrosor nästa år med. Tänk på att inte plocka för nära en bilväg så att nyponen inte är kontaminerade med avgaser.

För att göra nyponte på nyponen som jag plockat så börjar jag med att skölja dem och låta dem torka. Gärna i solen om det är en solig dag.

Sedan lägger jag dem på en plåt och stoppar in i ugnen på 50 grader och låter dem torka. Du kan även torka dem snabbt i en dehydrator eller i torr rumstemperatur men det tar några veckor. Lämna ugnsluckan på glänt om du torkar i ugnen så att all fukt kommer ut. När nyponen är torra så tar jag bort ev små ”tofsar” som är kvar på dem och sedan mixar jag dem och silar bort de små fjunen. En vanlig metallsil funkar perfekt.

Några av nyponen låter jag vara hela, häller upp på burk och förvarar till vintern. Nyponte smakar lite fruktigt och fräscht . Låt det gärna stå och dra minst tre minuter så att alla vitaminer frigörs. Nypon är otroligt rik på en mängd näringsämnen så det är något jag tycker om att göra speciellt under vintern när man kan behöva lite extra vitamintillskott. Har du provat att göra eget nyponte? Ut och plocka nu! Oktober är en strålande period för att plocka nypon.

1 thoughts on “Dags att plocka nypon och göra nyponte

  1. Pingback: Dags att plocka nypon och göra nyponte - Blogghubb

Leave a Reply

This site uses cookies to offer you a better browsing experience. By browsing this website, you agree to our use of cookies.