Tarmflora i balans

Min tarmflora är äntligen i balans igen. Det här med tarmhälsa är ett så himla stort och brett område vilket har gjort att detta inlägg har dröjt längre än vad jag hade planerat. Jag har nämligen velat skriva detta inlägg om hur jag återställde min tarmhälsa och min tarmflora på egen hand väldigt länge. Jag ska försöka att hålla mig lite kort men lovar inget.

Från en mage av sten till superkänslig

Så här är det, jag har alltid haft en tarmhälsa i superbra skick men jag har nog inte vetat om det eller iallafall inte uppskattat det förut. Jag kunde äta sten i princip och inget hände. När jag åkte utomlands blev jag aldrig magsjuk, inte ens den gången jag dagligen drack vatten från en vattentank vars lock hade flygit iväg och vattnet var smutsigt. Jag upptäckte det först när det kom en larv genom kranen. Äckligt jag vet, men inte blev jag magsjuk av det. Ganska otroligt. Men allting förändrades när jag tog en längre antibiotika kur. Den slog ut allt! Alla goda tarmbakterier och min goda tarmhälsa försvann på några veckor. Jag kunde inte längre äta den mat som jag alltid ätit, tex bönor, linser, mango var helt omöjligt. Jag fick sådan magont och jag blev sängliggandes om jag åt en bit mango. Jag förstod ingenting. Något var fel men jag förstod inte vad det var tills jag insåg att det var antibiotikan som förstört min tarmflora.

Jag berättar allt detta för jag tycker alltid att det är viktigt att man försöker komma fram till varför saker har blivit fel så man lättare förstår vad det är man ska göra för att åtgärda problemet. Funktionell medicin, inte bara försöka lindra symtomen utan gå till botten. Ibland vet man inte vad som orsakar obalans i tarmfloran.

vanliga orsaker till obalans kan vara tex:

  • Långvarig stress
  • Antibiotika kur
  • För mycket processerad mat
  • För lite sömn

Oftast känner man av att tarmfloran inte är i balans men ibland är man så uppe i livet att man inte lyssnar. Vanliga tecken på obalans i tarmfloran är tex:

  • Du tål helt plötsligt inte mat som du alltid ätit (du blir gasig, upplåst, får kramp osv)
  • Du blir ofta sjuk (70% av immunförsvaret sitter i tarmen)
  • Dåligt humör (tarmen produccerar flera av de hormoner som reglerar vårt humör, tex seratonin)
  • Sämre hud (dålig tarmhälsa har kopplats till bl a acne och eksem)
  • Sämre sömn (en rubbning i tarmfloran påverkar seratoni produktionen som styr bla vår sömn, det finns även kopplingar mellan kronisk trötthet och bristande variation i tarmfloran)

Så i mitt fall där det handlade om en antibiotika kur som slagit ut allting så innebar det att jag var tvungen att bygga upp allt från början. Ibland brukar man säga lite förenklat att man måste äta mer fibrer men i mitt fall så var det omöjligt att äta fibrer i form av bönor, linser och kikärter osv. Det enda som magen klarade av var pasta, ris med smör och vitt bröd.. så vad gör man då? Jag startade en plan, ganska långsiktig men grundlig. Min plan vara att bygga upp och förstärka långsiktigt och följande mat/saker började jag införa.

  • Probiotika/prebiotika kur från apoteket. Jag var i akut behov av miljarder goda bakterier. Mjölksyrabakerier är speciellt effektivt vid antibiotikakurer.
  • Kombucha minst 1/vecka
  • Fermenterad mat 2-3 / vecka (surkål, rödkål osv)
  • Melatonin kur för att sova bättre och läka under natten
  • Införde sakta mer fibrer igen (tex efter 3 månader åt jag 1 matsked linser och trappade upp långsamt) Börja med vattenlösliga fibrer från grönsaker och frukt.
  • Långa promenader för att sänka stress och få igång tarmen.

Min mage är nu helt återställd men jag tar det inte för givet längre utan jag fortsätter att tänka på punkterna ovan ganska ofta. Jag vill inte hamna där jag var sist, när magen är i obalans känns det som hela livet är i obalans. Jag kan för övrigt tipsa om Dr.Mat som har mycket av det som jag åt för att återhämta mig.

Leave a Reply

This site uses cookies to offer you a better browsing experience. By browsing this website, you agree to our use of cookies.