Godaste vegan grytorna till vintern

Jag fick en hel del frågor om vad jag äter nu när jag gått tillbaka till vegankost sedan ett par veckor. Många som vill ha inspiration så jag tänkte att vi kör ett inlägg där jag jag helt enkelt delar med mig av vad jag ätit “on repeat” dessa kalla dagar. För det första så skulle jag vilja säga att om man tycker det känns svårt att ändra på kosten så är mitt bästa tips att man håller det så nära och likt det som man brukar tillaga i vanliga fall. Göra tröskeln så låg som man bara kan. Hur då? vad menar jag med det? Jo, jag menar att om man brukar äta mycket pasta bolognese tex så kan man gå över till att göra en rätt som är så lik den som möjligt. Göra en tomatsås och blanda i tex en mix på linser, hackad champinjon och kanske lite mörk quinoa. Jag föredrar mycket varma grytor på vintern så jag gör mycket sådant. Mat som går att tillaga i en och samma kastrull och sedan ätas ur en skål. Jag tycker det känns lite mysigt och omfamnande när det är kallt ute. Det är även ett utmärkt sätt att få i en mängd olika typer av grönsaker och välgörande kryddor. Jag vill även flika in med att säga att hälsa och näring är ett ämne som jag alltid varit väldigt intresserad av. Jag har läst en del näringslära och har även haft ett micro juicepresseri-företag. Mitt mål är att komma tillbaka till gamla hälsosammre vanor igen. Som på denna bilden, den får representera vad jag vill tillbaka till.

Jag tror stenhårt på att nyckeln ligger i variation och då spelar det inte så stor roll om du dricker en jättenyttig smothie varje morgon om den alltid ser likadan ut. Variera lite, addera något nytt, byt ut en ingrediens. Har du alltid blåbär, ta hallon. Har du alltid spenat, prova ärtor osv. Utmana och utveckla tarmfloran så du blir starkare och friskare genom att tillföra “nya” grönsaker och frukter konstant.

För att få inspiration till mina vintergrytor så tänker jag ofta på olika länder. Då blir det helt plötsligt mycket enklare och tydligare vad jag ska göra och vilka grönsaker som passar ihop. Nedan kommer några exempel som kanske kan inspirera. Jag anger inte några exakta recept då jag brukar ta lite av varje av det som finns i kylskåpet. Men så du får en ide om hur jag brukar tänka för att göra det enkelt för mig själv.

Tex så kan jag tänka att idag gör jag en fransk Rataoille och då öser jag på med aubergine, zuchhini, lök, champinjon, tomatsås och adderar någon typ av bönor eller gryn i grytan för att få bättre mättnadskänsla. Allt i samma gryta.

Eller så tänker jag att idag kör vi indiskt och då väljer jag kanske blomkål, broccoli, kikärtor, curry, gurkmeja, koriander och kokosmjölk. Toppar med cashewnötter eller liknande.

En annan dag tänker jag att det blir gott med en typisk rotfruktsmix och blandar då rödbeta, gulbeta, sötpotatis, morot, zuchini i en långpanna och kryddar med rosmarin och lite vinäger.

Hitta dina substitut. Jag använder tex ofta champinjon som substitut för kött, kokosmjölk istället för grädde, havremjölk istället för komjölk. Bönor och linser ger lång och bra mättnadskänsla. Om man tycker det är joobigt att koka dem själv så finns det många olika sorter som är färdigkokta och färdiga att använda. En favorit som jag har är en texmex-mix från Go Green den kommer med tomatsalsa och gör en omedelbar gryta när man häller den över några grönsaker.

Anpassa dig efter säsong och plats, Jag är fullt övertygad om att vi behöver olika saker under olika perioder på året. Det brukar kroppen dessutom vara väldigt bra på att komunicera. Det är inte konstigt att man vill ha varmt och mustigt på vintern och friskt och krispigt på sommaren. Anpassa dig efter det istället för att plåga i dig kalla frysta bär och en kall sallad när du fryser på vintern. Passa på att njuta av en len och varm gröt om det är det kroppen längtar efter så kan du ta melonskivorna när solen ligger på istället. Logiskt och sunt.

1 thoughts on “Godaste vegan grytorna till vintern

  1. Pingback: ENKLA VEGANGRYTOR SOM PASSAR PÅ VINTERN - Blogghubb

Leave a Reply

This site uses cookies to offer you a better browsing experience. By browsing this website, you agree to our use of cookies.