Kan man kombinera hållbarhet och fast fashion? Går det ens ihop? Spontant skulle nog jag och de flesta med mig säga nej. Vi konsumerar för mycket kläder och för fort. Materialen och hur dessa varor produceras är en stor belastning på miljön. Men om vi saktar ner lite och tänker om för en stund.. När större företag lanserar en mer hållbar linje, ett företag kända för sin fast fashion filosofi. När de börjar med att använda mer hållbart framtagna material i flera av sina plagg och många även väljer även att miljökompensera för all frakt. Med hållbart material i detta fall menar jag att de använder återvunnet material istället ny, ekologiskt odlad bomull och tencel bl a.

Är den hållbara sfären för hård?

Många gånger har jag och många med mig upplevt att den hållbara sfären kan vara väldigt hård. Många pekfingrar och elaka kommentarer om att saker och beteenden inte är hållbara nog. Det måste vara perfekt och ekologiskt hela vägen i allt man gör för annars duger det inte. Jag har länge varit med i flera olika eko grupper på Facebook bl a och sett hur elaka och nedvärderande folk kan vara mot andra som de inte anser vara ekologiska nog. Det är så synd och så tråkigt. Häromdagen pratade jag om detta med en bekant som fnös lite åt det och sa något i stil med ” hur kan de vara hållbara som bara gör fast fashion” och jag förstår henne, jag tror att det är en väldigt vanlig inställning. Men jag tänker lite annorlunda. Jag tänker mer som så att om flera personer gör något litet för miljön så ger det mycket större effekt på miljön i sig än om några få gör allting helt ekologiskt och perfekt. Om vi istället uppmuntrar när företag (och personer med för den delen) gör en förändring till det bättre även om de är små istället för att kritisera dem så tror jag att vi kommer längre.

Speciellt när det kommer till stora företag, om ikea tex byter ut vanlig bomull till ekologisk bomull i alla sina sängkläder så ger det en gigantisk effekt eftersom de är så stora. Lite så tänker jag. Det är svårt att ändra andra människors köpbeteende och i en drömvärld kanske inte fast fashion existerar alls, men nu finns den här och om man kan ändra vilka material folk köper genom att producera i ett mer hållbart material så är det ett steg i rätt riktning. Det är inte perfekt men det är bättre. Små steg och uppmuntran till ett bättre val, även kallat nudging. Jag tror mer på det och att effekten kan bli mer positiv på det stora hela.

Du kanske också gillar: