Jag tänkte börja en ny vana så här slutet på året, jag kallar det ”Fyra fredags favoriter”. Jag kommer att välja ut fyra favoriter av något på fredagar och det kan vara favoriter i vilket ämne som helst. Varför begränsa sig när man har så mycket att välja på..? Först ut är något som jag tänkte kunde passa nu när första snön kom, även om det var väldigt lite så kom jag på mig själv med att vara så himla glad över min nya mössa som låg i väskan när det snöade sidledes på kvällen när jag skulle hem från kontoret.

Första ämnet är fyra favoritmössor som jag valt ut för denna vinter. Jag vet inte hur det är för dig men jag kan tycka att det lite svårt med mössor, att hitta sådana som är varma men som inte sticks. Som sitter där de ska men som inte sitter för hårt. Mössor som inte gör att jag ser ut som en femåring men inte heller 85.. ovanpå det ska de även helst vara schysst producerade och gärna tidlösa i modellen så jag kan använda dem några vintrar framöver. Detta är vad jag har valt och vad som redan har börjat pryda mitt huvud i vinter.

Mössa nr 1

En svart beanie från Finska KN Kati Niemi. Jag tänker spontant att i finland har man lång tradition av hattar och mössor och denna svarta mössa var den som räddade mig häromkvällen. Den uppfyller även alla mina krav som jag nämnde ovan. Jag gillar även att kanten på mössan inte är fastsydd så man själv kan justera hur man vill vika mössan. Det kanske låter som något uppenbart men faktiskt så är det förvånansvärt många mössor som har kanten fastsydd. Den innehåller 35% ull och resten blandmaterial. Den är väldigt mjuk, tjock och känns både tidlös och unisex. Du hittar mössan tex här (Även med på bild; Stickad tröja Lindex// Halsduk gammal, Klänning Toteme//

Mössa nr 2

Mössa nr 2 blir baskern, den åker fram varje år och även om jag genom åren har köpt lite olika färger så är det min första basker jag använder mest. Den svarta. 100 ull och jag har tappat räkningen för hur många år jag haft den men jag ser det som ett bra tecken. En basker passar till många olika stilar och en stor fördel är att håret inte blir så tillplattat. Jag skulle även vilja tipsa om att man kanske går upp en storlek när man köper basker så man inte får en som sitter för tight med ett märke i pannan som resultat… Av samma anledning väljer jag alltid basker utan skinnkant eller likande. Liknande basker finns här i kokt ull och helt makalöst fin.

Mössa nr 3

Mössa nr tre väntar jag faktiskt på fortfarande, alla vet att om man väntar på något bra så väntar man aldrig för länge. en mössa i återvunnen svensk gotlandsull från Svenska Residus. Så vi får nöja oss med bilder från deras hemsida tillsvidare. Ända sedan jag såg på deras hemsida att de hade påbörjat ett projekt med att ta tillvara vår svenska ull så visste jag att jag ville ha mössan. Jag har själv haft ett projekt där jag försökt ta tillvara denna skatt för ett par år sedan då jag gjorde ullbollar till torktumlaren. Jag tycker det är så hemskt med all denna fina ull som vi har på våra svenska gårdar ska brännas upp bara för att sedan importera ny från andra länder. Jag är medveten om att delar av problemet består av att vi inte har kvar instanser som rengör, soerterar och spinner ullen men det börjar sakta hända lite saker. Residus är ett av flera svenska företag som har börjat använda svensk ull. Innehåller 60% Gotlands ull, 40% Falkland merino ull.

Mössa nr 4

Mössa nr 4 är som en mjuk varm kram, känns lite lyxigare eftersom den är i cashmere. En mössa i beige färg som känns bra när man själv har blivit riktigt vinterblek. Det blir inte så hårt som med svart då. Så jag tycker det är ett bra komplement till den neutrala färgskalan. Klicka på bilden så kommer du till den (adlink)

Detta är fyra mössor jag själv väljer att använda i vinter, men om de inte räckte så länkar jag till flera som jag gillar här nedan. (innehåller adlinks)

Du kanske också gillar: