Vegan i två veckor, vad hände?

Jag är nu inne på min tredje vecka men nästintill helt och hållet vegansk kost och jag tänkte det kunde vara kul att dela med mig hur det har gått och vad som har hänt med min kropp ur ett hälsoperspektiv. Hur det har påverkat mig. Jag skriver nästintill vegansk kost för jag missade att ett par grönsakplättar hade äggviteprotein i sig och så har jag fått i mig en liten ostbit och en klick yoghurt. Men låt oss säga att det varit iallafall 99% veganskt men även gluten och sockerfritt. Lika bra att köra all in när man ändå håller på.

Jag har fokuserat nästan helt och hållet på riktig mat, dvs undvikit halvfabrikat och istället lagat mat från grunden vilket är något jag alltid föredrar. På så sätt slipper jag massa onödiga tillsatser som jag helst undviker att belasta min kropp med. Jag har även valt att plocka bort gluten och socker från min kost. Min mat har bestått av grönsaker, bönor, gryn (quinoa, havre, bovete tex) frukt, groddar och nötter. På bara några dagar märkte jag ganska många förändringar i kroppen som jag listar upp här nedan.

  • Klartänkt, ingen mer brainfog. Helt plötsligt blir hjärnan kristallklar och tankeflödet ser helt annorlunda ut.
  • Energin kom tillbaka. Som ett brev på posten kom energin tillbaka. Helt plötsligt orkade jag göra mycket mer och jag orkade även börja springa igen.
  • Lätta ben, benen är lätta och känns inte tunga som sten längre.
  • Gladare humör. Humöret har fått en ordentlig uppåtkurva. Säkert pg a mer fysisk aktivitet som jag nu orkar med när jag fått mer energi.
  • Magen går som på räls… oj oj oj vad min mage gillar den här kosten.
  • Apropå magen så är den inte svullen längre utan den har blivit platt helt enkelt.

Idag blev det nämligen så himla tydligt vilken effekt detta har haft på mig. Jag ska berätta varför, igår var jag på ett frukostevent och jag åt en ljuvlig avokadomacka på tjockt surdegsbröd (vegansk med ej glutenfri) efter det mötte jag upp E för lunch och vi åt dagens vegetariska som innhöll friterad halloumi och lite olika röror. På eftermiddagen var jag så trött. Så trött att jag inte orkade laga någon middag så det blev havregrynsgröt med havremjölk och absolut ingen träning. Inte så mycket grönsaker. Sedan imorse när jag skulle till gymet som vanligt så gick det inte att springa.. helt omöjligt. Jag försökte flera gånger men hade ingen energi alls och benen var så tunga. Det berodde inte på sömnen för jag sov djupt och var ordentligt utvilad. Min logiska slutsats är att det hänger ihop med maten helt enkelt. Så nu blev jag om möjligt ännu mer inspirerad att fortsätta min växtbaserade / glutenfria kostbana.. Skulle det vara så att du vill komma igång med träning men inte riktigt känner någon energi så kan det vara värt att börja med att ändra kosten så kommer nog energin strax efter.

Det känns otroligt skönt att vara tillbaka i gamla spår igen, jag har ju varit både vegetarian och rawfoodare tidigare och nu vill inte kroppens ens ha det andra längre. Som att att den protesterar lite. Så sugen på fräscht om ni förstår vad jag menar. Sedan vill jag ändå inflika lite här att jag inte tycker om att sätta upp några förbud för mig själv. om jag helt plötsligt får ett otroligt sug efter en semla eller en fiskbit, ja,, då kommer jag förmodligen att äta det. Därför vill jag inte sätta en stämpel och säga hej jag är vegan, utan snarare äta så mycket växtbaserat som möjligt och framförallt med fokus och hälsoinriktat perspektiv. Jag har full respekt och förståelse för de som slutar med animaliska produkter för djurens skull men jag vill som sagt kunna äta lite vad som helst som jag känner för om jag vill även om det oftast brukar landa i att jag väljer växtbaserat.

1 thoughts on “Vegan i två veckor, vad hände?

  1. Pingback: EFTER 2 VECKORS VAGANKOST HÄNDE DETTA.. - Blogghubb

Leave a Reply

This site uses cookies to offer you a better browsing experience. By browsing this website, you agree to our use of cookies.