Slow living och mycket jobb, går det ens ihop?

Slow living betyder inte att man alltid sitter i en skogsglänta och andas djupt. Jag förespråkar gärna och ofta en slow living filosofi men det betyder inte att även jag har intensiva arbetsdagar med mycket på agendan. Däremot så har mitt förhållningssätt och min inställning förändrats. Idag tex så hade jag ovanligt mycket att ta tag i. 189 nya apotek som ska börja sälja våra produkter med all admin som kommer med det, julkampanj som skulle ut till säljare (där jag fotat och tagit fram produkter och gjort allt material själv) nya produkter som skulle upp på hemsidan samt allt det vanliga med mejl och samtal. Som ägare av ett familjeföretag så finns det alltid mycket att göra, stort som litet och det tror jag alla entreprenörer kan hålla med om.

”Så hur gör jag? hur gör jag för att hålla lugnet och inte tappa fokus? hur gör jag för att inte bli stressad?”

Jag har kommit fram till en metod som iallafall fungerar för mig. Sedan jag gick in i väggen för några år sedan så var jag tvungen att se över mitt sätt att arbeta. Nedan har jag listat lite saker som gör att det blir lättare för mig att fokusera och bibehålla lugnet.

  • Sömnen, utan sömn fungerar ingenting, men ibland kan det vara svårt att komma till ro om man har mycket att göra och tankarna skenar. Det finns olika knep till att sova bättre, djupandning, motion, frisk luft, periodisk fasta är några saker jag tillämpar men även melatonin på kvällen kan göra underverk för sömnen.
  • Skriva listor, jag skriver ner vad det är jag absol måste göra under dagen, vad är viktigast? vad kan vänta? Börja med det svåraste/viktigaste sedan känns allt det andra mycket lättare att utföra.
  • Öppna fönstret och släpp in frisk luft och syre.
  • Tänd ett ett doftljus som du tycker om, harmoni och rutiner hjälper.
  • Sätt på klassisk / koncentrationsmusik. Spotify har många listor med study/work/concentration musik.
  • Lägg telefonen åt sidan där du inte ser den.
  • Ät! Det kan vara lätt stt glömma bort att äta när det är mycket, iallafall för mig. Jag försöker komma ihåg att äta och framför allt något med lågt blodsocker så att energin hålls jämn. Jag har alltid havregryn och havremjölk på kontoret, knäckebröd och ägg. Der är mättande och går snabbt en bra räddning ifall jag inte tagit med mig lunch.
  • Ta en bensträckare, när du har gjort det viktigaste belöna dig med en kort promenad även om det bara är 10-15 minuter. Mycket lättare att fokusera sedan igen. Jag äter gärna på en kvart och går en promenad. 1 tim lunch har jag inte glädje av. Jag kommer hellre in sent och går tidigt istället. Men jag ser till att den tid jag är på kontoret är effektiv tid.

..och det är just det som slow living handlar om; att vara närvarande i de sysslor man gör, att göra dem så bra man bara kan och vara fokuserad på en sak i taget. När jag jobbar på detta sättet så känner jag inte av stress som jag gjorde förr. Jag är även duktig på att säga snälla saker till mig själv när jag klarat av något som jag inte trodde att jag kunde eller när jag utfört något som jag tycker är tråkigt som att fylla i flera excelfiler till stora återförsäljare.. då klappar jag jag mig själv på axeln och säger att shit vad bra du var nu som gjorde det där tråkiga men vad skönt nu när det är klart..

Prova får du se, hoppas det fungerar även för dig.

kram, Lina

One thought on “Slow living och mycket jobb, går det ens ihop?

  1. Pingback: Slow living och mycket jobb, går det ens ihop? - Blogghubb

Leave a Reply

This site uses cookies to offer you a better browsing experience. By browsing this website, you agree to our use of cookies.