Vi har en bondgård mitt i stan

Det har redan gått tre avsnitt av serien men jag har inte hunnit skriva något om det här på bloggen så jag tänkte att det kunde vara dags nu. Vi har under det senaste halvåret jobbat med att förvandla vår villaträdgård till en självhushållande ekologisk bondgård. En city farm där ekologiskt kretslopp står i fokus. Tillsammans med två experter; Sara Bäckmo och Johan Widing och Meter television så har vi gjort en förvandling som jag inte ens kunde drömma om. Det är en underdrift att säga att detta projekt har förändrat mitt och min familjs liv.

Trots att det har inneburit en stor förändring för oss så har vi ändå vant oss vid vår lilla bondgård vid det här laget. Det har blivit det nya normala att gå ut i trädgården och hämta ägg som fortfarande är varma från ruvning och att grönsakerna finns utanför köksdörren. Man vänjer otroligt snabbt trots allt.

Men om vi backar tillbaka lite grann, hur såg det ut innan vi började? – jo vi hade en liten gräsmatta som ingen använde och en altan. Väldigt basic och väldigt enkelt. Vi hade väldigt lite växter eller blommor… och vi hade knappt någon odlarkunskap.. eller jo lite erfarenheter från när vi var yngre och såg våra föräldrar odla lite men ingen egen erfrenhet från vuxen ålder.

Men så har vi det här med manifestering som jag tror på väldigt mycket. Gång efter gång så har det visat sig fungera… -Hur menar jag nu då? -jo jag hade nämligen börjat följa personer på olika platser i världen som skapat sina urbana odlingar och jag hade börjat spara lite ‘pins’ på pinterest. Det tog inte många månader innan Meter Television hörde av sig och frågade om inte vi skulle söka till att medverka i serien ‘En bondgård mitt i stan’. Så lustigt hur universum/ödet levererar när man är tydlig med vad man vill ha.

På 6 månader har vi nu gjort om vår trädgård och blivit självhushållande på en hel del under flera månader. Listan på saker som vi odlat och fått mycket mat av är ganska lång. Här kommer lte av det jag kommer på just nu:

 • Sallad (oliak sorter)
 • Tomat (olika sorter)
 • Gurka (olika sorter)
 • Gullök
 • Vårlök
 • Purjolök
 • Sockerärt
 • Rädisa
 • Gräslök
 • Morötter (olika sorter)
 • Zucchini (oliak sorter)
 • Pumpa (olika sorter)
 • Kålrot
 • Svartkål
 • Rödbeta
 • Tomatillo
 • Spenat
 • Haricovert

 • Basilika
 • Koriander
 • Persilja
 • Mynta
 • Salvia
 • Timjan
 • Oregano
 • Mangold
 • Vaxböna

Även om det nu i skrivandets stund redan är november och man kanske skulle kunna tro att odlingen ligger i vila nu men så är inte fallet.. Just nu växer fortfarande olika sorters kål och vintersallad i bäddarna och även rättika och selleri för att nämna några. Det växer i omgångar och under dessa 6 månader så har jag odlat i minst tre omgångar i vissa av bäddarna och höblarna. När man odlar på så liten yta som vi gör så är det avgörande att man odlar i cykler och omgångar. Tex när den tidiga har växt upp till hälften så är det dags att förså annat som ska ner i den bädden när spenaten är uppäten i maj- juni.. Jag såde tex rädisa, koriander och morötter där spenaten hade växt tidigare. Så man måste ha ett litet lager av försådder som står på vänt och planera lite extra när man har en liten yta, men det går om man vill.

Nu när vi har testat en säsong och fått se och prova oss fram så vet vi vad vi vill göra annorlunda nästa år. Vad vi vill odla mera v och vad vi kan hoppa över. Nästa säsong så hoppar vi tex över majs och svarta bönor. De tog upp stor plats men gav inte så mycket mat. Däremot så vill vi odla mera v sånt som går att vinterförvara: morötter, lök, vitlök, rödbeta och ännu mer tomater så klart.

Vi fick otroligt mycket tomater i år men om man som vi vill konservera och göra tomatsås som ska räcka flera månader så måste vi ta i mer, mycket mer. Som tur är så har vi ett uppvärmt växthus inför nästa säsong så jag kan komma igång tidigt och jag har mer yta att förodla på än vad jag hade i våras. Så spännade, längtar redan till nästa säsong.

1 thoughts on “Vi har en bondgård mitt i stan

 1. Pingback: Vi har en bondgård mitt i stan - Blogghubb

Leave a Reply

This site uses cookies to offer you a better browsing experience. By browsing this website, you agree to our use of cookies.