Torta rustica med svartkål

Det är långt in i november men vi kan fortfarande äta mat från våra egna grödor. Idag gjorde jag en torta rustica med svartkål. I princip så är en torta rustica en rustik paj och just denna typ kan fyllningen variera mellan bland annat kål och zucchini eller pumpa. Att bli så självförsörjande som möjligt är en himla häftig utmaning och på bara 6 månader lyckades vi producera otroligt mycket mat helt själva från frön. Matkällaren är fylld med salsor, picklat, inlagda tomater, lök och rotsaker. Ute i bäddarna står fortfarande svartkålen och grönkålen och det är denna svartkål jag använder i dag. Jag tog ett varv i trädgården och hämtade kål och sen ägg från hönshuset.. När man påbörjar sin resa mot att bli mer självhushållande så går man automatiskt också mot att äta mer av det som är i säsong. Det känns fel att köpa aubergine i butiken när jag har egenodlad zucchini hemma.. Det blir även så att man njuter lite mer när man får vänta lite längre på något.. vi är inte stenhårda på detta men det går definitivt åt rätt håll och jag skulle säga att vi sänkt våra grönsaksinköp med ca 80% bara på vårt första prövoår.

okej men tillbaka till torta rustica, om du vill göra det extra enkelt så kan du använda färdig pajdeg, även smördeg går utmärkt. Annars gör du bara en vanlig pajdeg med smör och mjöl. Svartkålen rivs i bitar och steks långsamt med lite vatten, olja, svartpeppar, riven muskotnöt, vitlök och salt tills den blir mjuk.

Lägg pajdeg i botten på en form och upp mot kanterna. Blanda den stekta kålen med 2-3 ägg, en skvätt grädde om du vill och några bitar parmesan. Det gillar jag iallafall men går att utesluta eller byta mot annan ost tex ricotta. Häll över kålen i formen och gröp ur fyra hål där du knäcker i ett ägg i varje hål. Lägg sedan över mer pajdeg ovanpå. Dekorera om du vill och pensla med ägg. Tillaga sedan i ugnen ca 20-30 min på 175 grader. Detta recept passar väldigt bra då vi använder vår egna kål och våra egna ägg. Det är enkelt att byta ut fyllningen beroende på vad vi har i säsong eller i vår matkällare. Jag brukar även frysa in bitar och ha som matlåda.

1 thoughts on “Torta rustica med svartkål

  1. Pingback: Torta rustica med svartkål - Blogghubb

Leave a Reply

This site uses cookies to offer you a better browsing experience. By browsing this website, you agree to our use of cookies.