Att konservera tomater, á la italiana

I gårdagens avsnitt av programmet ‘En bondgård mitt i stan’ konserverade min pappa och jag tomater á la italiana. Jag fick en hel del frågor kring vilka tomater jag odlat och hur vi gjorde jag samlar ihop allting här. Att konservera tomater är väldigt vanligt i Italien. Även om man inte odlar egna tomater så finns det en lång tradition av att åka till ekologiska lokala odlare och köpa mängder med tomater. Sedan samlar man familjen och gör en gigantisk sats med fyllda tomatburkar som ska räcka under vintern. Att konservera tomat för att sedan använda till pastasås och annan matlagning. Så för mig var detta ögonblick väldigt speciellt. Man kan nog tillochmed säga att det symboliserar hela min ide om att vara mer självhushållnade. Min målbild, att kunna göra som mina familjemedlemmar gjort sedan flera generationer tillbaka i italien. Att konservera tomat är ett fantastiskt sätt att ta till vara på stora mängder med tomater ifall man lyckats med glädjen att skörda mycket tomater.

Vilken tomat ska man välja för att konservera tomater?

Den tomat som jag använde mig av i programmet heter San Marzano, en avlång tomat som lämpar sig utmärkt till att görra tomatsås på. En riktig klassiker. Jag försådde den inomhus under tidig mars månad och började sedan vänja plantorna vid att vara utomhus succesivt under soliga och varma dagar. Maj var otroligt kall i år men de dagar som var fina flyttade de ut och sedan tog jag in dem på kvällen. Sedan när temperaturen var högre under juni så planterade jag ut dem på friland i det soligaste läget. I näringsrik jord och ordentligt med gödsel, jag varvade mellan utspätt bokashivatten, hönspellets och brunnen hästgödsel.

Recept på konserverade tomater

Du behöver följande ingredienser:
  • 5 kg tomat, mogna, gärna San marzano men det går även bra med tex körsbärstomater
  • 2-3 blad färsk basilika, per burk
  • 1 krm salt, per burk
  • Glasburkar
  • Tänger underlättar för att ta upp de heta glasburkarna.

Gör så här

  1. Tvätta tomaterna och förväll dem i sjudande vatten.
  2. Koka lock och glasburkar så de blir steriliserade. Eller sterilisera dem i ugnen på ca 120 grader i 10-15 minuter. Tänk på att inte ta i burkarna med fingrarna utan håll det bakteriefritt för längre hållbarhet.
  3. Skala tomaterna om du vill. Du kan även välja om du vill konservera dem hela eller dela dem i bitar. Kanske passera eller krossa dem först. Det du gillar mest att äta helt enkelt. Fyll burkarna hela vägen upp med förvällda tomater. Krydda med salt och basilika efter tycke och smak. (Pressa ner tomaterna under vätskan för att få ut ev luftbubblor för längre hållbarhet).
  4. Sätt på lock och koka hela burken i minst 30 minuter till. Låt burken svalna i vattnet – sedan är den redo att förvaras.

Du kan även spara receptet på köket.se

1 thoughts on “Att konservera tomater, á la italiana

  1. Pingback: Att konservera tomater, á la italiana - Blogghubb

Leave a Reply

This site uses cookies to offer you a better browsing experience. By browsing this website, you agree to our use of cookies.