Low buy challange 2020

Som en löpeld går den nu, utmaningen eller viljan att minska konsumtionen. Tydligen är detta året då vi på allvar slutar shoppa och istället fokuserar på välmående. Ofta går det hand i hand. Ju mindre man konsumerar desto nöjdare och gladare blir man. Helt tvärtemot vad konsumtionssamhället vill få oss att tro. Personligen har jag haft dessa tankar länge och jag tror många med mig känner likadant. Jag har minskat ner på inköp sedan länge och gått över till mer och mer second hand. Jag funderar mycket längre innan jag släpper in något i mitt hem och i min garderob.

Men känner nu att jag är redo att ta det ett steg längre. Jag tänker inte på någon typ av köpstopp. Utan mer på en minimering. En low buy challange. Konsumera mindre helt enkelt.. Färre inköp. Mer genomtänkta. Mer hjärta och hjärna. Anledningarna till att man vill konsumera mindre kan givetvis vara olika för var och en, kanske vill du spara till något du drömt om, bryta ett ohälsosamt mönster eller ur ett hållbart perspektiv. Kanske en kombination av allt?

Oavsettvad det grundar sig i så tror jag de flesta är medvetna om alla positiva effekter som medföljer. Mer tid över till annat så som träning, projekt, familj och vänner. Mer pengar på banken. Mer tid över som du frigör på att ha mindre saker, färre kläder att sortera, tvätta, organisera osv..

För att klara av denna utmaning så har jag kommit fram till några saker som gör det lite lättare. en del kanske tycker det är lättare än andra men för er som kanske är vana att konsumera lite mer så kan dessa tips förhoppningsvis även hjälpa någon mer. Ska vi köra igång? Mina bästa tips för en low buy challenge kommer här:

 • Avregistrera dig på så många nyhetsbrev och notiser du bara kan. Speciellt de du gilllar mest toch brukar handla oftast.
 • Undvik platser med många butiker, speciellt butiker där du brukar spendera pengar. Om du är van vid en miljö säg HM tex, van vid miljön och butiken och forskning visar att vi är mer benägna att handla i butiker där vi känner oss som hemma. Du vet ljusen och servetterna på ikea typ.
 • Lämna varukorgen, om du handlar online ofta så ha för vana att lägg i det du funderar på att köpa i varukorgen och kom tillbaka efter någon vecka, vill du fortfarande ha produkten då? Ofta händer det att maninte alls förstår varför man ville ha det bara en vecka tidigare.
 • Skriv ner listor på sådant du tycker att du behöver och planera dina inköp.
 • Köp bara sådant som du verkligen älskar. Om du bara ska köpa ett plagg, då kanske det kan få kosta lite mer och även vara mer värdefullt för dig.
 • Följ andra personer på deras low buy resa och inpireras av dem. tex min vän Karin som bloggar på stilbloggen

Så säg att vi börjar med att köpa ett klädesplagg/accessoar per månad.. det innebär att du förmodligen kommer att tänka till mer ordentligt innan du gör ett köp.. Här kommer några bra frågor du kan ställa till dig själv när du funderar på att köpa något.

 1. Kan jag köpa second hand eller byta ett plagg med någon istället?
 2. Har jag redan något som är väldigt likt detta?
 3. Kan jag se mig själv bära detta minst 30 gånger eller mer?
 4. Kan jag matcha detta med saker jag redan har?
 5. Är de verkligen min stil? Är detta jag?

Gör upp regler för dig själv så som att du kan byta ut/köpa nytt om något går sönder och inte kan lagas. En del tycker tex att underkläder och strumpor är ok eller gymkläder osv. Jag känner personligen att jag kan gott slita ut och rensa i dessa lådor utan att behöva köpa mer. Tycker det är så skönt när det finns utrymme kvar i garderob och lådor. Jag tänker även att jag inte kommer att räkna in pressprover eller samarbeten i detta även om jag redan sedan tidigare har börjat tacka nej till en del som jaginte känner att jag kan stå för men även för att det blir för mycket saker helt enkelt. Gör regler som känns bra för dig helt enkelt.

Jag kommer att återvända till detta ämne under året för att utvärdera och se hur det går men även för att skriva om de många positiva bieffekterna med att konsumera mindre. Hoppas ni följer med och att ni känner er inspirerade till ett år med mindre konsumtion ni med.

1 thoughts on “Low buy challange 2020

 1. Pingback: LOW BUY 2020 CHALLENGE - Blogghubb

Leave a Reply

This site uses cookies to offer you a better browsing experience. By browsing this website, you agree to our use of cookies.