Att behandla trägolv

Allt om det nyslipade trägolvet. Helt plötsligt hände det. Jag fick mina vitmålade golv slipade och nu är de som nya igen. Fantastisk känsla och det doftar av trä i hela huset. Som sagt så var trägolvet vitmålat tidigare. Något jag ångrat och faktiskt nog det jag ångrar mest när det kommer till saker vi renoverat i vårt gamla hus. I nästan hela huset fanns det gamla trägolv under lager av plastmattor men inte i kök och hall. Så vi la in ett brädgolv när vi flyttade in och målade det vitt. Jag var aldrig riktigt nöjd med golvet och det lskavde liksom lite hela tiden. Så nu fick jag äntligen chansen att göra om och förhoppningsvis göra rätt. Planen är att få ett golv som är tidlöst och kräver lite ansträngning i det långa loppet. Efter timmar av läsning och research så landade jag i ett klassiskt skurgolv utan lut och jag tänkte förklara varför jag valde som jag gjorde.

Ett skurgolv är lite tidsskrävande i början men sedan är det nästintill underhållsfritt. Jag vill ha ett golv som är levande och föränderligt, skönt att gå på och som man inte behöver vara extremt försiktig med. I och med att jag väljer att bara behandla golvet med såpa så kan jag dessutom ha alla dörrar öppna ifall jag skulle ångra mig. om jag skulle ha på lack, vax eller olja så måste jag slipa om igen.

De flesta som har ett skutgolv idag använder även lut. Jag valde att inte använda lut på mina golv. Lut är en stark kemikalie som används bl a för att framställa pappersmassa och det förstör träet egentligen. Det gör även att golvet drar till sig mer smuts snarare än tvärtom. Inte riktigt vad jag är ute efter.

Jag valde att mätta golvet med såpa och jag skurade det 10 gånger med såpa och iskallt vatten innan jag ställde tillbaka möblerna. Viktigt att det är kallt vatten och inte varmt då det påverkar färgen. Jag använde mig av Gammeldags såpa de första omgångerna men sedan kommer jag att underhålla med min egna såpa på solrosolja som är fet och transparent. Ibland kommer jag att skura med vit/grå såpa ifall jag tycker att det drar åt gult.

Jag alternerade mellan transparent såpa och vit såpa. Jag kommer även att använda grå såpa framöver. Två lager la jag med bara såpa helt outspädd och lät det torka in under natten.

Sedan sköljde jag med iskallt vatten på morgonen. Under det första året så kommer det bli lite extra jobb med att såpskura det och fortsätta att mätta det med fet såpa men sedan har vi förhoppningsvis ett charmigt golv med lagom patina och liv att njuta av under lång tid framöver.

1 thoughts on “Att behandla trägolv

  1. Pingback: ATT BEHANDLA TRÄGOLV - Blogghubb

Leave a Reply

This site uses cookies to offer you a better browsing experience. By browsing this website, you agree to our use of cookies.