Focaccia Primavera

Att välkomna våren med en focaccia primavera är himla fint ändå. Jag som tycker om symboliska handlingar tycker att detta är ett fint sätt att fira våren på. Som ett skördebröd fast innan man ens har hunnit plantera fröna. Kanske blir skörden bättre då..? Om inte annat så är det himla vackert och galet gott. Jag utgår från ett helt vanligt recept för focaccia som jag sedan dekorerar med grönsaker och blommor som skapar ett vackert mönster. I detta fall är temat vårblommor. Kanske vallmofälten i Grasse har inspirerat mig. Vi kanske inte kunde åka dit i år som många andra år men jag kunde iallafall baka ett bröd och äta det istället. Det blev fint så med. Detta bröd är perfekt att servera även när man är lite fler personer. Lika vackert på en skördefest som kalas eller studentskiva. Det är enkelt att ändra dekorationen och blommorna efter säsong och tema. I helgen var det så fint vårväder, Eddie beskar äppelträden, Angelo plockade upp kvistarna och hjälpte mig baka medan köksdörrarna stod öppna ut mot trädgården. En riktig vårdag. Sådan som man längtat så enormt mycket efter. En perfekt dag för att välkomna våren med en härlig plåt Focaccia primavera.

Så här gjorde jag iallafall.

25 g jäst 

5 dl ljummet vatten,

ca 1 dl olivolja
1 msk salt

1 msk honung 

15 dl vetemjöl tipo 00,

Grönsaker, blommor och örter efter smak. Jag valde, sparris, ringblomma, paprika, oregano, Oliver och rödlök.

  1. Blanda alla ingredienser till degen, förutom vetemjölet, i en stor bunke. Rör så att jäst och honung löser sig ordentligt.
  2. Rör ner vetemjölet och knåda till en jämn deg.
  3. Låt jäsa övertäckt i ca 1 timme, gärna i solen.
  4. Smörj en långpanna rikligt med olivolja och tryck ut degen så att den täcker hela långpannan.
  5. Täck över degen och låt jäsa i ca 30 min.
  6. Tryck djupa hål med fingrarna jämnt över degen.
  7. Häll 1 dl olivolja över degen och fördela den lite med händerna. Dekorera med dina valda örter, blommor och grönsaker. Strö över flingsalt.
  8. Grädda i 225 graders värme i ca 30 minuter
  9. Låt svalna på galler. Njut.

1 thoughts on “Focaccia Primavera

  1. Pingback: Focaccia Primavera - Blogghubb

Leave a Reply

This site uses cookies to offer you a better browsing experience. By browsing this website, you agree to our use of cookies.