Under vårt projekt med att skapa en bondgård mitt i stan så skulle jag och min familj prova att odla i höbala förutom våra traditionella odlingsbäddar. Jag hade aldrig hört talats om konceptet innan, jag hade i och för sig aldrig odlat över huvudtaget innan filmningen av serien. Allt var nytt, inklusive höbalsodling eller straw bale gardening. Kanske var det lika bra att jag inte visste så mycket innan för då går man in med öppet sinne och inga förutfattade meningar. Jag tyckte mest att det lät poeteiskt och nästan lite romantiskt.. alltså på engelska.. På svenska lät det inte lika vackert men jag tyckte ändå att det lät som ett spännande projekt.
Så vad är höbalsodling?
Precis som det låter så odlar man i höbalar istället för i bäddar.. 60 st höbalar levererades till vår tomt och så här i efterhand så var det nog för många.. (inte jag som beställde dem hahah)
Fördelarna med att odla i höblar är flera;
- Man behöver ingen jord så man kan odla på betong i princip.
- Det blir varmare i höbalarna så man kan börja odla tidigare på säsongen
- Man kommer upp i skönare arbetshöjd
- När man odlat klart har man fantastiskt material till kompost och bäddar av det förmultnade höet.
- Det är vackert och perfekt att använda som byggstenar, ramar osv till grönsakslandet.
- När de väl kommer igång och har fått tillräckligt med gödsel så växer det underbart i dem.
Nackdelarna med höbalar:
- Man måste preppa och förbereda höbalarna under ca 10-14 dagar med gödsel, helst hönsgödsel
- Det blir lite skräpigt med hö överallt, speciellt i början innan det har blivit blött och inte flyger runt längre.
- Det passar inte om man är allergisk mot hö, speciellt i början när de är torra. När de första veckorna har gått så blir det bätte
- Torrt/ fuktigt? Jag upplevde att det var svårt att veta vad som behövdes i höbalarna,, i en och samma höbal kunde det finnas myrbo OCH snigelbo.. den ena trivs i torka och den andra i fukt men i höbalarna trivs tydligen allt, tveskjärtar också.. jag tyckte det mao var mer kryp i dem än i jorden.
- Det tog mycket längre tid än vad jag trodde för att det skulle komma igång och gro.
- Man behöver gödsla mer än vad man tror.
Det var för och nackdelar så om jag upplevde det och det slutade med att vi tog bort ca hälften av höbalarna men behöll de som låg kängs med staketet. Dels för att ge dem en sista chans men även för att höblarna faktiskt hjälper och stöttar upp staketet som vi satte upp runt köksträdgården. Så här i efterhand är jag så glad av vi behöll hälften för kålen och zucchinin samt pumporna växte / växer magiskt i dem. Summan är att jag definitivt kommer att fortsätta odla i höbalar nästa säsong men bara i “ramen” runt köksträdgården längs staketet.
Hur odlar man i höbalar?
Steg ett är att välja ordentligt vilken plats du vill ha dem på för när du väl börjat vattna så blir de otroligt tunga och svåra att flytta, tro mig.. jag flyttade på flera för jag ångrade hur vi ställt upp dem först.. jobbigt, riktigt jobbigt.. Det finns lite olika schema om man googlar på hur man ska göra för att få igång förmultning och värme,, jag följde dem punkt till pricka med att vattna med bara vatten de först 2-3 dagarna sedan varva gödselvatten och rent vatten varannan dag under minst tio dagar.. Jag tycker dock inte att det funkade så bra, inget hände.. när jag googlat runt så ser jag att flera andra har haft samma erfarenhet. Det behövdes mer gödsel! Men det var omständigt och mäckigt att blanda hönspellets med vatten, hälla upp på vattenkanna och sen vattna.. det gick åt ca en stor vattenkanna / bal och vi hade 60 st så jäklar vad jag fick slita. Detta var något som jag gjorde själv dessutom.. Eddie var upptagen med att snickra på växthuset och ta hand om lammen bland annat. Sen tänkte jag att äsch nu öser jag ner hönspellets rakt ner i balarna och la även brunnen hästgödsel ovanpå och DÅ! Då hände något minsann.. så mitt bästa tips är att ösa på med mer gödsel än vad man tror / läser sig till.
På bilderna nedan så ser man att vi hade höbalar i mittengången med, dt var bland annat dem vi tog bort för att öppna upp lite mer så man kunde komma fram men det var även där det var mest kryp, och växte sämst.
Sara Bäckmo var min odlingsräddare under hela projektet, alltid bra och sakliga tips men ävn pep och uppmuntran när man trodde det inte skulle gå.. efter att vi tog bort höbalarna i mitten såg det ut så här:
Pingback: Odla i höbalar, fördelar, nackdelar och hur gör man? - Blogghubb