Slow interior, det tidlösa och medvetna hemmet

Slow living estetiken brukar oftast kännetecknas av en neutral färgskala och så ser det ut även hemma hos mig. Givetvis så behöver det absolut inte vara så. Slow living handlar ju trots allt om en attityd och inte en specifik inredningsstil. Att applicera slowliving konceptet på sin inredning är däremot ett effektivt sätt att lättare skapa ett mer tidlöst och samtidigt ett mer hållbart hem. Genom att ta reda på vilken färgpalett och stil som är din personliga favorit och använd dig av dem när du inreder så att du kan skapa ett hållbart hem som du kan trivas i och älska år framöver. Hemma hos mig finns bara mina favoriter; mycket vitt, trärena objekt och ofärgat lin. Toner inspirerade av natur som jag tycker om mest. När jag var liten så hade vi en vitputsad liten stuga uppe i bergen utanför Palermo på Sicilien. Gräset på slänten var nästan alltid torrt och beigt. Stigen ner till floden var sandfärgad. Dessa färger tröttnar jag aldrig på. Naturen är den bästa inspirationen så kanske du kan börja med att fundera vilken typ av natur som du trivs bäst i? Det handlar inte om trend utan raka motsatsen. Just nu går inredningstrenden mot mer färg och mönster men det passar inte mig och jag vet att jag tröttnar på det efter ca 5min. Därför håller jag mig till min neutrala färgskala som jag vet att jag alltid kommer att trivas med oavsett rådande trender.

färgskalan inne i vaktelhuset
Kantstött och med patina

Det pratas ganska ofta om ‘slow fashion’ och de begreppen och värderingarna som slow fashion står för kan med fördel användas även när det kommer till inredning.

  • Att utgå från sin personliga stil och strunta i rådande trender
  • Att värdesätta kvalitet och välja hantverk och tidlös design
  • Att köpa färre saker men med bättre kvalitet
  • Ta sig tiden att läsa på om företagens hållbarhetsarbete och värderingar
  • Ta sig tiden att vårda och ta hand om de saker man har
  • Förlänga livsstiden på möbler genom att förändra genom tex måla om eller slipa bort gammal färg

För det första så skulle jag säga att ‘slow interior’ handlar om att ta sig tiden att fundera över vad man verkligen vill ha och hur det ska se ut. Inte stressa fram inredningen utan låta den ta lite tid. Växa efter hand. Känna efter innan man rusar iväg och köper nytt. Å andra sidan så handlar det om att välja det mest hållbara alternativet inom sin egna budget eller att göra det mesta med det man redan har.

Att inreda efter sin egna personliga stil

Gör du inköp för att att du sett något fint i en tidning, på Pinterest eller Instagram eller gör du det för att det är din egna personliga stil?

Om du ser en möbel eller inredningsdetalj och känner ett ha begär så prova att stänga ner fönstret / tidningen och gå tillbaka efter några dagar eller tom veckor. Känn efter om du får samma ha begär när det har gått en tid. Precis som med mode och kläder så brukar intresset svalna efter en tid. Det kan vara bra att komma ihåg att bara för att det är fint hos någon annan så betyder det inte att det passar hemm hos en själv.

Börja med att göra en moodboard och låt den ta lite tid. Att hitta rätt är halva nöjet. Att skapa ett personligt hem ska ta tid. Att köpa något som kan ‘duga tills’ vidare är ofta inte en bra lösning. Ofta blir den kvar längre en man tänkt sig från början, sedan skaver den för man vill ju egentligen inte ha just ‘den’ bara för att sen byta ut igen(!) är varken hållbart eller ekonomiskt. Jag är hellre utan tills jag hittar rätt än att ta second best. Jag hade tex inte haft något problem med att lägga madrassen på golvet om jag inte visste vilken sängram jag ville ha. Blir lite japansk minimalism över det och det är också fint 🙂

Glöm inte heller att analysera vilka dina favoritfärger är. Strunta i rådande trendfärger och välj det som talar till dig. Gillar du solgula väggar som får dig att drömma om Toscana, välj det. Gillar du vita kalkstensväggar som jag så kör på det. Jag struntar fullständigt i om en del tycker det är tråkigt eller kalt. Jag inreder ju för mig själv och vad jag tycker om nu och om 10 år.

Ofta när man ser hem i slow living sammmanhang så är de ofta lite avskalade och med en viss enkelhet. Detta beror inte på att det bara finns en viss typ av ‘slow living’ estetik utan föra tt de som vill leva med mer eftertanke och närvaro har kurerat och gjort sina inköp med mycket eftertanke. ‘The items you put in your home should only be those that bring you joy.

Att välja kvalitet och hantverk

När jag inreder så väljer jag helst objekt med enkla och tidlösa former och material som håller över tid.

Precis som ‘fast fashion’ så finns det ‘fast interior’. Massproducerat och billigt. Visst kan det vara lösningen om man inte har en så stor budget men det leder oftast bara till slit och släng kultur där man inte värdesätter det man har på miljöns bekostnad dessutom. När du istället fokuserar på att inreda medvetet och ‘slow’ så fokuserar man på materialet och tillverkningen: Vart kommer det ifrån? Vem har gjort det? Hur länge kommer det att hålla? Åldras det vackert? Är det bra kvalitet? Att köpa enligt dessa principer behäver absolut inte vara dyrt. Oftast hittar man de allra bästa möblerna på second hand, auktion och liknande.  

Att investera i handgjorda möbler och objekt med en äkta hantverkshistoria bakom dem tillför mycket i ett hem. Bara tanken på hur många timmar någon har lagt ner på att skapa fåtöljen, krukan eller vad det nu kan vara ger en ett visst perspektiv och respekt. Det ger ett värde och chansen är större att man reflekterar över det och uppskattar det mer. Samtidigt stöder man en förhoppningsvis även en liten butik, en hantverkare eller en kunskap så att den kan leva vidare.

Ett hem som tagit lång tid att skapa är vi ofta mer benägna att vårda och ta hand om och att använda det vi har under många många år är det mest hållbara alternativet vi kan välja.

Leave a Reply

This site uses cookies to offer you a better browsing experience. By browsing this website, you agree to our use of cookies.