Hållbar och medveten klädvård

I samarbete med Steamery

Att ta hand om sina kläder och textilier så att de håller längre är ett stort steg mot en bättre miljö. Att använda de kläder och saker som vi redan har är alltid det mest hållbara alternativet och något som vi alla kan jobbba på att förbättra. Med några enkla steg kan du göra så att dina plagg och textilier håller längre och ser fräscha ut så att dina favoritplagg blir långlivade och därmed även mer hållbara.

Att tvätta är det som sliter mest på kläderna så jag försöker alltid dra ut så mycket det går på det. Många gånger räcker det att vädra, kanske spraya på lite linnevatten och plagget går att använda igen. Material som ull har en självrengörande egenskap så ull behöver man inte tvätta lika ofta alls vilket är en av många anledningar till att jag älskar ull så mycket. Däremot kan det bli lite nopprigt och se lite slitet ut vilket jag inte gillar alls. En noppbortagare av något slag är därför en väldigt bra investering som gör att plaggen omedelbart ser fräscha ut.

Ett annat tips är att investera i en steamer och anledningarna är många. Ångan i steamern fungerar antibakteriellt så jag steamar alltid ullplagg som jag köpt vintage. Kavajer, tröjor eller kappor är några exempel. Den tar bort skrynklor, ytlig smuts, allergener och ofräscha lukter. Jag har gärna i lite ekologiskt linnevatten i min steamer för ännu fräschare effekt. Ofta är kläder inte direkt smutsiga och mår bättre av att bara fräschas upp, som till exempel en skjorta, kavaj, tröja eller ett par byxor som använts en dag. Eftersom ångan består av 100% vatten är den också skonsamt mot din hud. Bättre för dig, bättre för miljön!

Den bästa steamern jag har provat hittils är denna från Steamery Den är en fusion mellan steamer och strykjärn. Vattenbehållaren är liten men räcker ändå länge. Förut har min stora frustration varit att man måste fylla på vatten hela tiden och att man knappt kan steama ett plagg förrän behållaren är tom. Så är det inte med Steamery’s nya Iron steamer vilket gör att den blivit min absoluta favorit. Jag använder den i princip på allting! Utöver kläder så använder jag den tex även på:

  • soffklädseln för en snabb uppräschning
  • gardiner som sitter uppe
  • sängkläder som ska fotas
  • duken som har vikmärken men redan ligger på bordet

Med rätt klädvård förlänger du klädernas livslängd. Det gör också så att kläderna bibehåller färg och form över längre tid. Klädvård bidrar även till minskad konsumtion.

Iron steamer Sand

Leave a Reply

This site uses cookies to offer you a better browsing experience. By browsing this website, you agree to our use of cookies.