Äntligen har vi fortsatt vårt projekt med stuckaturen i vårt sekelskifteshus. Vi gjorde ju lite i vintras i köket bla. Blev jättebra och står skillnad. Detaljer detaljer. Verkligen där det sitter!
Nu är vi alltså på jakt igen för att sätta lite extra flärd på vardagsrummet. Nästan 4 meter i takhöjd och ett ganska luftigt rum klarar av och behöver lite mer detaljer.
Har läst och bläddrat igenom mängder med foton och sekelskiftes byggnadsvård. Vill att det ska passa vårt hus från 1910 men ändå kännas lite Parisian chic.. tror ni fattar..
dricker kaffe och inspireras, plöjer.,
Här inne ska vi alltså ändra lite.. ser ni längst upp mot talet..? Där har jag en 20cm bred ”list” som jag tänkte pimpa lite.. Mitt hus som är från Jugendperioden då man började skippa de klassiska kompositionsprinciperna och spegelsymmetrin och använde mer slingrande växt-, blom- och insektsmotiv, mönster och målningar med inspiration från människokroppen och rikliga ornament vilket skapade dekorativa byggnader. Inomhus fann man lister som oftast var ljust målade, breda. Så jag tänkte mig att det skulle passa med ganska rikligt ornament hos mig.
När det kommer till stuckatur så finns det 3 punkter som jag tycker är bra tänka på.
- Takhöjden och storleken på rummet avgör val av stuckatur. Till sovrum finns mönster som är lite mjukare i formen, till en hall eller ett bibliotek passar kanske ett lite mer formellt mönster bra.
- Åldern på huset / byggnaden / bostaden har betydelse för att det ska bli harmoniskt. Personligen så tycker jag inte att det passar med stuckatur i bostäder från “fel” period eller inte är tidsenliga med stuckaturen. Tex stuckatur i ett funkishus blir en ordentlig stilkrock. Ta reda på när huset byggdes och utgå från den stil som var aktuell då.
- Även om du har olika stuckatur i olika rum så är det fint om mönstren stämmer överens och passar tillsammans. Tänk på helheten.
Här kommer några inspirationsbilder som jag sparat när jag planerat vår makeover.. eller back to original.