10 saker jag slutat köpa

Sedan jag ändrat mitt beteende och mitt mindset till ett mer mininimalistiskt tankesätt så finns det några saker jag helt och hållet slutat att köpa. Nästan så man undrar varför man någonsin köpte det till att börja med.

Det finns flera anledningar till att jag attraheras av ett minimalistiskt förhållningssätt. Framförallt för det välbefinnande som det skänker mig. Att ha mindre val i vardagen förenklar så mycket och det ger ro i sinnet att saker inte ligger huller om buller och överbelamrar varje skåp och vrå.

Visst det är estetiskt tilltalande med fria ytor men jag gillar även tanken på att producera mindre avfall. Jag testar mig själv och mina gränser för att se med hur lite jag kan klara mig. Jag fascineras av att ju mer jag skalar av desto lyckligare och gladare blir jag. Så om man nu tänker att jag vill föra in färre saker i mitt hem samtidigt som jag även vill minska på mitt avtryck och avfall, så leder det automatiskt till att man ändrar vissa vanor och inköp. Jag har slutat köpa dem av olika anledningar förutom de jag just nämnde:

 • De kräver för mycket av min tid i form av skötsel, förvaring etc
 • De passar inte min nya livsstil
 • De adderar inget mervärde i mitt liv.

Här är några saker som jag inte köper längre. Observera gärna att detta är en lista utifrån mina egna erfarenheter och beslut. Det är inte meningen att det är en lista att följa slaviskt utan mer för att dela med mig av dem till er.

 1. Sminkbortagning, jag vill ha färre burkar o pryttlar i mitt badrummskåp så en aleppotvål tillsammans med cocosolja är mer än tillräckligt.
 2. Mensskydd, trodde jag aldrig om mig själv men jag har gått över till menskopp och jag undrar varför jag aldrig gjort det tidigare. Vilken enorm skillnad! så bra och bekvämt på alla möjliga sätt.
 3. Säsongsinredning, så som jul och påskpynt. I slutändan är det ändå alltid vackrast att lyfta in naturen istället. Gran och kottar till jul och grenar till påsk. Det pynt vi har räcker och blir äver. Behöver inget nytt.
 4. Kökspryttlar, jag klarar mig utmärkt med de slevar och grytor jag har.
 5. Smycken och krimskrams. I slutändan använder jag ändå bara samma guldsmycken jag haft sedan många år tillbaka. Vigselring, guldkedja från nonna, ibland några örhängen, kanske ett armband från konfirmationen. De som betyder något.
 6. Smink, jo jag kan köpa något om det jag använder har tagit slut. Men jag använder färre produkter och använder slut på dem. Så det kan ta månader innan jag köper något.
 7. Inredning, jag har inte köpt någon ny inredningspryl på flera månader. Inte någon möbel heller. Jag vill ha det luftigare då kan jag inte köpa en till puff, kudde eller stol. Däremot har jag flyttat runt på saker, målat över en tavla och förändrat genom att ta bort istället för att lägga till.
 8. Förvaringslådor, med färre saker behöver jag även färre förvaringslådor.
 9. Rengöringsprodukter som bara gör en sak (glasputs, köksrent osv) sedan över 10 år använder jag bara ättika, bikarbonat, salt och såpa. Det funkar till många olika saker.
 10. Sköljmedel, har vi inte använt hos oss på många år. Ättika och eterisk olja är min lösning på doftante tvätt som även är bra för tvättmaskin och miljö.

Sedan har jag även reducerat inköp av annat så som kläder, skor och väskor. Dessutom försöker jag så klart att alltid ha med mig egna påsar när jag handlar samt undviker köpa mat som är allt för förpackad. Frukt i korg osv. Det har varit mycket fokus på att reducera kring kläder och saker i köket. Näst ut får bli att ta tag i badrummet. Vi är ganska duktiga där men kan så klart bli bättre. Jag är inte ute efter en perfekt minimalism eller en perfekt miljöutopi men jag gillar utmaningar och jag gillar känslan man får inombords när man iallafall försöker. Att man drar sitt lilla strå liksom. Sedan läste jag en mening någonstans som har fastnat..: “Imagine your ideal dreamhome, close your eyes and try to picture it. -I bet its clutterfree.”

Jag väljer gärna material som håller länge och som är hållbara ur miljösynpunkt samtidigt som de är vackra i sin enkelhet. I köket tex så har jag rostfritt men även trä, glas och porslin.

1 thoughts on “10 saker jag slutat köpa

 1. Pingback: 10 SAKER JAG SLUTAT KÖPA SOM MINIMALIST. - Blogghubb

Leave a Reply

This site uses cookies to offer you a better browsing experience. By browsing this website, you agree to our use of cookies.