När jag vill byta ut kött i ett recept

..och nej det finns ingen soja med i bilden. Av flera anledningar avstår jag helst från sojaprodukter eftersom de är så processerade. Jag menar då framförallt produkter så som sojafärs, sojakorv osv. Oavsett vilket typ av mat det handlar om så föredrar jag alltid så naturlig och obehandlad mat som möjligt. Alla mår bra av att äta mindre kött men kanske tycker det är svårt att hitta alternativ. Mitt favorit substitut för kött är champinjoner. Så enkelt och så lätt att variera.

Jag gör gärna grytor och delar champinjonerna i fyra delar, för att de ska kännas fasta och ge lite tuggmotstånd så låter jag dem inte koka för länge. De ska vara lite fasta för ”rätt” känsla.

Jag gillar också att hacka champinjonerna riktigt smått och använda det som köttfärs. Stek med lök och lite tacokrydda, ev blanda i lite linser för ett magiskt köttfärs substitut.

Jag har en favorit rätt som jag är alltid gör när jag blir sugen på något riktigt svenskt och husmanskost-aktigt. En rätt som är ett säkert kort även om jag vill bjuda andra på mat. Chansen är ganska stor att de inte tänker på att det faktiskt inte är något kött i. Maträtten kanske inte ser så mycket ut för världen men den tar igen i smak. Gjorde den häromkvällen och det var dåligt ljus men ville ändå dela med mig med er.

Förr i tiden brukade jag göra den här rätten fast med fläskfilé, creme fraich och champinjoner. Så tänkte jag att det borde vara enkelt att göra om receptet till ett vegan/vegetariskt recept. Jag tog mycket mer av champinjonerna och bytte creme fraîches mot kokosmjölk. Alla ingredienser hittar du nedan. Inga exakta mått då jag höftar mest när jag lagar mat.

  • Champinjoner
  • Gul lök
  • Kokosgrädde/mjölk
  • Kinesisk soya
  • Senap
  • Vitpeppar
  • Svartpeppar
  • Ev salt (sota är ju salt så jag brukar hoppa över)

Jag fräser upp löken först och tillsätter sedan champinjonerna. När de fått lite färg så häller jag i kokosmjölk och resten av ingredienserna. Låter det småputtra lite och serverar med tex; quinoa, ris, potatis. Kanske en coleslaw sallad och lite rå rörda lingon eller pressgurka. Som sagt det kanske inte ser så mycket ut för världen är en himla god vardagsrätt som brukar gå hem hos de flesta och alla åldrar.

1 thoughts on “När jag vill byta ut kött i ett recept

  1. Pingback: MITT FAVORIT SUBSTITUT FÖR KÖTT. - Blogghubb

Leave a Reply

This site uses cookies to offer you a better browsing experience. By browsing this website, you agree to our use of cookies.