Att göra växtbaserad mjölk själv

Jag har gjort egen växtbaserad mjölk under mer än tio år och tro mig, jag har provat en mängd olika recept genom åren. Sedan slutade jag göra egen växtbaserad mjölk då det äntligen började bli tillgänligt i butik. Men nu är jag igång igen. Dels på grund av att jag försöker minimera vårt skräp här hemma och sedan så tycker jag om både smaken och vetskapen av vad det är jag faktiskt får i mig. Pinfärsk, fluffig och krämig mjölk är svårslaget. Så jag hade en liten mjölkprovning här hemma för att se om jag kunde utveckla mina gamla recept lite grann. Min favoritmjölk i butik är Oatly ikaffe, den gråa varianten och jag ville efterskapa den så mycket som möjligt. Min andra favorit är mandelmjölk, osötad. Så jag gjorde två varianter som jag blev riktigt nöjd med. Så nöjd at jag faktiskt tror jag går över till att göra egen till störst del från och med nu. Så vill jag så klart dela med mig till er ofall det är någon mer av er som vill prova att göra egen växtbaserad mjölk. Du hittar mitt recept längste ner samt min nya ingrediens som verkligen gjorde under med mjölken.

Jag gjorde mina två olika varianter på samma sätt bara att jag använde mandel i ett recept och havre i det andra. När jag tittade närmare på innehållsförpackningen på oatly ikaffe så såg jag att den innehåller rapsolja. Förmodligen det som gör den så krämig, lite fetare och så himla god. Så jag tänkte att jag adderar lite fett denna gång i min mjölk. Jag valde att tillsätta en liten tesked kokosolja och det blev magiskt gott. Jag har även dubbelmixat mjölken. Dvs först mixade jag alla ingredienser en gång, sedan sila och mixa en gång till efter jag silat. Wow säger jag bara. Godaste växtbaserde mjölken jag druckit. Här kommer receptet för 1 L. Det går bra att ändra på mängderna om man önskar den mindre krämig eller ännu tjockare.

  • ca 3 dl havre / mandel /nöt
  • 1L vatten
  • 1nypa flingsalt
  • 1 litet torkat fikon
  • 1 tesked kokosolja

Mandelmjölken tycker jag att det blir godast om man silar i en silduk men havren fungerar bra att sila i en vanlig rostfri sil. Häll upp på rena flaskor, skaka lite innan du häller upp. Håller ca 5 dagar i kylskåp. Kokosoljan skapade verkligen magi i detta recept. Nöt och havreresterna är självklart en keeper. De använder jag i mina smooties, smoothiebowls och rawbollar.

1 thoughts on “Att göra växtbaserad mjölk själv

  1. Pingback: SÅ GÖR DU VÄXTBASERAD MJÖLK SJÄLV - Blogghubb

Leave a Reply

This site uses cookies to offer you a better browsing experience. By browsing this website, you agree to our use of cookies.