Växtbaserad textilfärgning med saker du har i köket

Sommartid idag och dagen till ära inviger vi klädstrecket för säsongen. För det finns inget somrigare än tvätt som torkat ute. Naturligt och doftar underbart.

Apropå naturligt så har jag i helgen också hunnit med att prova olika metoder för att färga tyg naturligt. Med saker jag har hemma i mitt kök. Till våren blir jag precis som så många andra sugen på lite mer färg men eftersom jag är mitt i min low buy utmaning så tänkte jag färga lite saker som jag nästan höll på att sortera ut. Saker som inte används så mycket men jag var lite osäker så de låg i en speciell ”vänta” hög. Perfekt för att experimentera med. Passade på att välja saker som kanske hade ngn liten fläck osv. Jag var ute efter lite blekta färger, dova och lite nedtonade men ändå lite pastelliga. Syren, beige och lite gult. Jag började med att läsa runt på google innan jag startade. Alltid bra med lite research. Beslutade mig till slut för att färga med följande ingredienser; Blåbär och rödbeta i en mix, Gurkmeja & te var för sig.

Färga tyg steg för steg, så här gjorde jag.

Det första jag gjorde var att ta fram en stor kastrull och att blötlägga de textiler som jag skulle färga.

Jag ska också tillägga att jag inte var så noga med att behandla tyget för att färgen ska sitta. Om det tvättas ur successivt och blir ljusare så gör det mig ingenting. Jag använde bara salt.

Först ut var gurkmejan och ett lakan i linne. Det tänker jag kan fungera lika bra som duk, till picknick eller till stranden.. jag häftade lite med gurkmeja men jag vet att den vanligtvis ger väldigt intensiv gul färg vilket inte var vad jag ville ha så jag tog ca 1-2 tsk till en kastrull på 5 l. Först fick gurkmejan lösa upp sig i vattnet och sen i med det blöta lakanet och röra runt så det blir hyfsat jämnt. Om du inte rör runt så blir det mer melerat. Jag lät sedan plattan vara på lägsta värmen under 1-2 timmar. En del lämnar över natten men jag hade inte tålamod att vänta.

Sedan tog jag nästa färg, syrenlila. En liten rödbeta och en liten näve mosade blåbär till 4 L vatten. Först skivade jag rödbetan och kokade upp vattnet med skivorna, sedan hade jag i blåbären. Silade bort dem innan jag stoppade i de blötlagda plaggen.

Att färga naturligt med mat och örter är lättare än vad man kan tro och så är det så roligt att kunna skapa något eget. Färgerna blir väldigt levande och annorlunda mot syntetiska färger. Samtidigt är det givetvis bra både mot miljö och vår hud.

Jag färgade även några örngott i linne med svart te. Jag hade i 5 st matskedar svart te i tesilar som fick ligga kvar i vattnet hela tiden. Jag hällde i 1dl salt i varje kastrull ska jag jag tillägga också. När jag tycker att jag fått färgen jag vill ha så tar jag upp plagget och lägger över det i en bunke och sköljer några gånger med kallt vatten. Jag återanvände dessutom det färgade vattnet en gång till. Resultatet blev då ljusare. Beror ju lite på vad man är ute efter.

När du sedan ska tvätta dina färgade textilier så rekommenderas en varsam tvätt. Kanske 30 grader och inget starkt tvättmedel. Så håller färgen längre.

1 thoughts on “Växtbaserad textilfärgning med saker du har i köket

  1. Pingback: Sommartid och färga tyg naturligt med saker du har hemma - Blogghubb

Leave a Reply

This site uses cookies to offer you a better browsing experience. By browsing this website, you agree to our use of cookies.