Färga textilier i solvarm aprikos färg

Jag fortsätter färga textilier hemma, som dessa sängkläder i aprikos. Det är så roligt och nu kan jag knappt sluta. Nu tittar jag på alla kläder och textilier en gång till och funderar på om det går att färga innan jag gör mig av med det. Allt från kläder till lakan och handdukar. Speciellt bra för kläder som man kanske ärver mellan syskon. De blir som nya för det andra barnet som kan få bestämma färg själv. Tex så färgade jag ett par mysbyxor Angelo fått av Alma. Han ville ha olivgrönt så då färgade vi byxorna och lite kuddfodral till honom. Helt perfekt och som sagt väldigt roligt. Men tillbaka till persika och sängkläderna nu.. Sängkläder är verkligen så tacksamt att färga. Vita lakan som inte är vita längre eller någon färg man tröttnat på.. Jag hade en hel del grått i olika nyanser som jag kände mig färdig med men som var i fint skick i övrigt. Vill man ha denna aprikosa färgskala så måste man starta med ljusa sängkläder så jag tog ett ljusgrått underlakan och vita påslakan. Jag färgade dem tillsammans med örngott för att allt skulle få en liknande ton. Till att börja med så ska det tilläggas att för att få dessa ljusare färger så ska man INTE följa beskrivningen på förpackningen. Jag tar mindre färg och mer tyg då blir det så här. Så till mina två påslakan, 4 örngott och ett dubbelunderlakan tog jag ca 1/2 – 3/4 flaska textilfärg av märket nitor och färgen orange. Blöter ner allting ordentligt innan det läggs i tvättmaskinen. I övrigt följer du instruktionerna på förpackningen. Det som är ljusgrått blir lite mer nedtonat i färgen. Se mitt lakan nedan i bild. Örngotten blev också olika trots att de alla var vita från början så det ska tilläggas att det verkligen kan variera och det får man vara beredd på.

Avslutningsvis så vill jag även tillägga att jag använde samma färg, alltså orange men tog dubbel mängd, dvs två flaskor för att färga ett par påslakan i lin som var mörkgråa i en väldigt kall grå nyans. Jag har ingen bild ännu på dem men färgen blev ljuvlig! Som en varm grå, taup, aubergine-ish färg. Alltså mörkgrått + orange. Kan vara bra att kolla lite färgkartor så man ser hur olika kombinationer beter sig.

1 thoughts on “Färga textilier i solvarm aprikos färg

  1. Pingback: ATT FÄRGA APRIKOS HEMMA - Blogghubb

Leave a Reply

This site uses cookies to offer you a better browsing experience. By browsing this website, you agree to our use of cookies.