Att dricka potatisvatten, en ny vana

Jag har en ny hälsovana som jag ville dela med mig av, jag har nämligen börjat dricka potatisvatten eller mer korrekt potatismjöl utblandat med vatten. Kanske har du redan hört eller läst om det förut men om du inte hört talats om det så fungerar potatismjöl i vatten som probiotika för magen. Jag dricker det för tarmhälsans skull.

Varför dricker jag potatismjöl?

-Jo precis som jag skrev ovan så fungarar det som probiotika för magen och tillför Resistent stärkelse som kroppen kan inte bryta ner vilket gör att den når hela vägen ned till tjocktarmen där den blir mat till våra goda tarmbakterier som bildar smörsyra av stärkelsen. Och just smörsyra anses vara ett av de absolut mest effektiva vapnen mot kronisk (låggradig) inflammation  som många av oss går runt med utan att känna till det. Jag åt ju en antibiotika kur i början av året och den slog ut alla mina goda bakterier i magen och lämnade efter sig en otroligt känslig mage. Jag kunde inte ens äta mango som jag älskar och alltid har ätit. Efter mycket eftertanke och kvällsläsning så insåg jag att jag förstört tarmfloran helt. Jag tog en probiotika kur och fick vara försiktig med vad jag åt. Jag har börjat addera mat som återställer och bygger upp tarmfloran igen så som kombucha, fermenterad mat och nu även potatismjöl.

Potatismjöl är enklaste sättet att få i sig resistent stärkelse. Resistent stärkelse kan förbättra tarmfloran rejält och motverka flera komponenter i det metabola syndromet såsom fetma, insulinresistens, högt blodtryck och skadliga blodfetter. Den resistenta stärkelsen bidrar även till lägre blodsocker och minskar risken för tjocktarmscancer hos köttätare. Och dessutom håller den resistenta stärkelsen oss mätta länge.

Hur mycket tar man och när?

ca 2-4 msk är lämpligt att få i sig per dag och man kan ta det allt på en gång eller dela upp det på morgon och kväll. Man börjar dock med ca 1 tsk per dag under ca 1 vecka och ökar på succesivt. Jag blandar ut det i en brustablett med c-vitamin (smak av grönt äpple) och det blir faktiskt riktigt gott. Dricker det på kvällen tillsammans med en tablett magnesium.

Läste att en del blir hårda i magen av det men jag tror att det är så om man tar för mycket på en gång. Jag har inte upplevt det men sedan så tar jag ju 1 tsk linfrö varje dag så kanske därför. Läste även att drömmarna blir mer levande och det stämmer verkligen. Helt otroligt.

Andra sätt att få i sig mer resistent stärkelse är äta gröna bananer, baljväxter, surkål och rå potatis.

1 thoughts on “Att dricka potatisvatten, en ny vana

  1. Pingback: DRICKA POTATISVATTEN. EN NY VANA. - Blogghubb

Leave a Reply

This site uses cookies to offer you a better browsing experience. By browsing this website, you agree to our use of cookies.