Slow living, en livsstil

slow living

Det här med slow living, kände att jag ville skriva några rader om det. En del verkar tro att slow living handlar om att göra allting väldigt sakta men det är långt ifrån det som slow living går ut på. Jag är uppvuxen med det och för mig är det enda sättet jag kan leva. Det handlar om att göra saker i sin rätta takt snarare än så snabbt som möjligt. Att göra det vi gör så bra som vi bara kan och inte så snabbt vi kan. Kvalitet över kvantitet helt enkelt.

KVALITET ÖVER KVANTITET

Tex så växte jag upp med en pappa som inte tyckte att brödet i mataffären var tillräckligt bra, de hade jäst snabbt och var mer eller mindre degigt i mitten fortfarande. (detta var på 80-talet och det enda bröd man kunde hitta var skogaholmslimpa typ..) Så vi gjorde eget bröd varje helg. Det fick jäsa flera timmar men oj så gott och så otroligt mättande. Det fick ta sin tid för att vi skulle kunna njuta av riktigt gott bröd. Kvalitet.

SKAPA TID FÖR SÅDANT SOM VERKLIGEN ÄR VIKTIGT

Att vara mer medveten och leva ett liv i ett lugnare tempo handlar om att skala bort sådant som inte är viktigt så att du får mer tid över till sådant som verkligen är viktigt för dig. Vad kan du rensa bort? Lägger du mycket tid på att tvätta oändliga högar med tvätt som aldrig tycks ta slut? Kanske skulle du ha färre kläder att tvätta?

Ofta inser man vad som verkligen är viktigt när en tragedi händer eller nästan händer som får en att inse att man lägger så mycket energi på onödiga saker som egentligen inte har något värde. För mig var det att jag gick in i väggen och min man blev sjuk. Vi behövde ändra på vårt sätt att leva som egna företagare. De senaste åren har jag mer och mer gått tillbaka till mina gamla rutiner. De vi hade när jag var liten. Skalat bort onödiga tidstjuvar.

SLOW LIVING HANDLAR INTE OM PERFEKTION

De bästa stunderna i livet är ofta de som vi inte planerar för, de som bara råkar hända. De stunder som vi inte hade några förväntningar om för vi visste inte ens om att de skulle ske. Långt ifrån perfekta men vi är närvarande. I stunden. Just då. Slow living handlar om att vara mer närvarande.

IL TEMPO GIUSTO

Il tempo giusto, i lagom takt. Att göra saker i sin egen rytm. Det är vad det handlar om. Vad som är en bra takt för mig kanske inte passar dig. Eller så ändras det under olika perioder i livet. Det finns ingen ”rätt” långsam takt utan det är individuellt.

Idag hade jag tex en riktigt bra dag, energin var hög och jag kände mig stark, skarp och fokuserad. Därför var mitt tempo lite högre. Men jag tog mig ändå tid att prata med alla på kontoret. Att lyssna på riktigt och vara närvarande i de saker jag gjorde. Jag är även mer noggrann med att inte multitaska så mycket utan försöker fokusera på en sak i taget.

1 thoughts on “Slow living, en livsstil

  1. Pingback: SLOW LIVING EN LIVSSTIL - Blogghubb

Leave a Reply

This site uses cookies to offer you a better browsing experience. By browsing this website, you agree to our use of cookies.