Tidlös inredning, så gör jag

-Hur gör man för att skapa ett hem med tidlös inredning som kan stå sig genom tid och trend? Tendenser och trender kommer och går även när det kommer till inredning men det finns en del inredningsstilar som är klassiska och tidlösa, de som består. Idag tänkte jag dela med mig av mina tips för att skapa ett tidlöst hem. Något jag jobbat med ett tag och som jag nu känner mig tillräckligt nöjd med för att delas med er.

Färg och toner

Det första jag skulle vilja framhäva är att jobba med färg och då välja färger som inte är trendbetonade. Det betyder inte nödvändigtsvis att man målar alltig vitt. Men kanske att man håller sig till neutrala toner.Jag brukar titta på bilder och när jag besöker platser och miljöer så brukar jag tänka på hur väggarna och färgerna är. Ett kalkhus på Gotland, en vingård i Toscana, ett gammalt museum eller galleri. Oftast används neutrala toner som bas. Om man tycker att de ljusa färgerna inte passar en så kan man gå på andra klassiska färger. Jag tänker en varm olivgrön färg, mörklblått eller olika nyanser av brunt och terracotta. Färger som återfinns i naturen och som går att få fram med växtfärg. Det är sådana färgen som man är van vid att se i naturen och det är en utmärkt utgångspunkt.

Integrera naturen i ditt hem

När jag ändå är inne på naturen så tänkte jag att jag går vidare till nästa punkt, att addera och integrera naturen i ditt hem. Det går inga trender i naturen, den bara är och möjligtvis att den skiftar efter säsonger. Likaså brukar jag tänka i mitt hem. Genom att använda material somm finns naturligt förlängs även livslängden på objektet i mitt hem. Det är mindre troligt att jag gör mig av med saker och objekt som är hantverk och gjorda av tex trä, keramik, osv. Jag satsar på träskålar, lerkrus, tennljusstakar. Rustika träbord, naturliga fibrer som linne, strå och sten i form av marmor och travertin. Jag plockar gärna in växter och kvistar från naturen som är i säsong. Just nu har jag torkad ormbunke i ett lerkrus på bordet.

Använd konst strategiskt

Jag älskar att använda mig av konst i min inredning och med tiden har jag lärt mig vad som passar mig och mitt hem bäst. Även inom konst går det ju trender och ett tag var det tex väldigt mycket budskap på posters något som idag känns väldigt utdaterat. Det viktigaste med konst är ju givetvis att det ska passa en som person, tilltala dig som bor där. Konst är så otroligt personligt men kan även det vara väldigt tidlöst. Tänk klassiska konstverk i toner som går i linje med ditt hem så har du en bra utgångspunkt. Tavlan i köket är ett sådant exempel. En lite ovanligare målning av Picasso, en poster jag köpte för ca 20 år sedan i Paris. Jag älskar färgerna och jag skulle kunna hänga denna tavla i vilket rum som helst hemma och den skulle passa in utmärkt.

Dölj elektroniken

Att dölja eltroniken i den största mån det går är ett enkelt sätt att få ditt hem mer tidlöst. Tekniken går dessutom så fort framåt att man verkligen kan se på objekten vilken tid de är från. Det blir snabbt extremt daterat.

Design objekt

Att addera några få utvalda designobjekt är ett sätt att tillföra en mer personlig touch och oftast har de en tendens att gifta sig väldigt bra med en mer nedtonad och tidlös miljö. Klassika design objekt kan vara allt från en lampa designat på 50- talet i italien till en stol som tillverkas sedan generationer tillbaka. Jag är lite svag för just lampor och stolar så det speglar min personlighet här hemma.

Saker som åldras vackert

Jag brukar tänka lite på hur material åldras, vilken typ av patina får de? Om jag planerar att ha en möbel eller en sak väldigt länge så kan det vara bra att ha i åtanke. Jämför tex en linnesoffa med en soffa i ett blandmaterial. Chansen att blandmaterialet blir nopprigt eller allmänt charmlös efter ett tag är ganska stor. Blandmaterial vill inte gifta sig med varandra och därmed separerar fibrerna och tyget blir snabbt slitet. Ett linnetyg i bra kvalitet kan du tvätta år efter år och det blir bara vackrare. En skinnsoffa kan också få en ljuvlig patina. Ett träbord likaså medans ett mdf bord deffinitivt inte kommer att få en lika fin yta efter år av bruk.

1 thoughts on “Tidlös inredning, så gör jag

  1. Pingback: Tidlös inredning, så gör jag - Blogghubb

Leave a Reply

This site uses cookies to offer you a better browsing experience. By browsing this website, you agree to our use of cookies.