Lyckas med matcha och varför du borde dricka det

Jag älskar matcha, inte bara för alla dess hälsofördelar men för att det har en så specifik smak som är svår att beskriva och det blir bara godare ju mer jag dricker det. Matcha betyder malet te och det är precis vad det är. Men precis om med det mesta så finns det bra matcha och mindre bra sådan. Jag har en vän, som driver Yuko Ono Stockholm Hon är expert på té och matcha. Hon är t o m Nordens första och Sveriges enda certifierade terådgivare. Jag har frågat henne om hennes bästa matcha tips. Yuko Ono kommer från en japansk teodlarfamilj och sedan år 2006 driver hon företaget Yuko Ono Sthlm där du kan köpa japanska teer och lära dig mer om te och hur det används. Hon arrangerar också teprovningar, tebryggningskurser och företagsevent. Så fint att ge bort i present tänker jag. Älskar presenter som är upplevelser istället för materiella presenter.

Väder och vattentemperatur

Precis som en duktig vinodlare försöker teodlaren få fram produkter med samma karaktär oavsett väder och vind, men naturen påverkar såklart det färdiga teet. Samma tesort från samma odlaren kan smaka olika från skörd till skörd och från år till år. Det är också lite charmen med te. Jag har provat riktigt dålig matcha och jag har provat ljuvlig sådan. Är det en riktigt fin matcha så dricker jag det gärna som det är utan mjölk. Men det tog ett tag. Är man ovan vid matcha så skulle jag rekommendera att man börjar med mjölk och kanske lite honung.

Vad det gäller din egen teupplevelse rekommenderar Yuko att prova olika tekultivarerer och smaka dig fram. Upplev vad bryggtemperaturen gör med teet. Samma te kan smaka helt olika beroende på vilken vattentemperatur du brygger med. För att teet ska bli gott är det viktigt att balansera mängden teblad, vattentemperatur och beredningstid. Vattenkvaliteten spelar också roll. Det är bra att först låta vattnet koka upp och sedan svalna till den temperatur man vill ha. Speciellt om man har hårt vatten som vi oftast har här i Stockholm.

Två olika tillvägagångsätt

 • Häll varmt vatten i skål. Värm och mjuka upp tevispen i det. Häll bort vattnet och torka skålen. (Jag har min skål ovanpå kaffemaskinen för den har en värmeplatta, så då värms koppen av den och jag kan hoppa över denna den)
 • Lägg 1 tesked (1,5 gram) matcha i skålen.
 • Fyll på med vatten som kokat upp en gång och fått svalnat till cirka 80 °C.
 • Vispa först från botten av skålen, sedan snabbt fram och tillbaka i cirka 15 sekunder så det blir ett fint skum. Avsluta med en mjuk rörelse för att få bort de stora bubblorna på skummet.


Tips! Den här metoden kommer från matchaforskare i Kyoto för att ge en ännu bättre smakupplevelse.

 • Lägg 1 tesked (1,5 gram) Matcha i skålen.
 • Häll kallt vatten, ungefär den mängd som ryms i locket till en petflaska, i skålen.
 • Rör ut till en jämn smet.
 • Häll kokande vatten på den kalla matchasmeten.
 • Vispa till fint skum.

Om du vill kan blanda matchan med skummad mjölk, jag föredrar havremjölk men vanlig mjölk går bra med. På sommaren dricker jag den kall med is och på vintern dricker jag den varm.

Matchans hälsofördelar

Matcha är ett grönt te som har många bra hälsofördelar och det finns flertalet vetenskapliga studier som bekräftar det. Om du väljer ekologisk matcha så får du endast matcha gjord på gröna teblad utan tillsatser.

Här är några av hälsofördelarna;

 • Antioxidanter: matcha innehåller mycket antioxidanter och slår till och med gojibär, choklad, blåbär och spenat. Studier som gjordes på grönt te visade att Matcha hade 137 gånger högre grad av antioxidanter än vanligt grönt te
 • Vitamin C: matcha innehåller vitamin C.
 • Vitamin D: matcha innehåller även vitamin D som har en viktig roll för vårt skelett som bidrar till att bygga upp skelettets täthet styrka och bibehålla humör och immunförsvaret uppe under vintern.
 • Aminosyra: det finns även aminosyran L-theanin i matcha och den har psyko egenskaper och är kapabel att påverka hjärnaktiviteter med alfavågor.

Dessutom är Matchan perfekt för alla allergiker då den är både glutenfri och laktosfri. Matcha också helt sockerfri.

1 thoughts on “Lyckas med matcha och varför du borde dricka det

 1. Pingback: SÅ LYCKAS DU MED MATCHA OCH DÄRFÖR SKA DU DRICK DET - Blogghubb

Leave a Reply

This site uses cookies to offer you a better browsing experience. By browsing this website, you agree to our use of cookies.