Traditionell tortellini hemma hos oss, så äter vi dem på äkta italienskt vis.

När man som jag är uppvuxen i en syditaliensk familj så spelar maten en viktig och stor del av livet. Maten är så enkel men samtidigt den godaste jag vet. Grunden är utsökta råvaror, mycket omtanke och kärlek. Någon gång under min uppväxt så försökte jag mig på att hälla på ketchup på min pasta som klasskamraterna gjorde men det slutade inte så väl.. det var inte alls populärt och följdes av en väldigt lång föreläsning i pastasåsens beredelse och betydelse..
Min pappa brukade vara den typen som först går in i restaurangköket för att kontrollera vilken ost de hade på pizzan och vilket mjöl de hade använt, hur såg ugnen ut? osv.. om det inte dög gick vi ut igen.. Jag tyckte det var pinsamt då men när jag flyttade till Venezuela och såg deras tolkning på italiensk mat så kunde jag höra min pappa prata varje gång jag öppnade min mun… jag hade blivit min pappa. Idag är jag glad för det.
Det vilar något familjärt och tryggt i familjerecept och mat som inte behöver ständig förändring eller nya tolkningar. Mat som är likadan sedan generationer. Samma recept som pappa gjorde till mig gör jag till mina barn och så vidare. Man för något vidare. Det är fint.
Så till dagens tema som är tortellini, jag vet inte hur ni brukar äta det men jag har sett att det ofta serveras med tomatsås och andra såser på olika restauranger. Det är inte så vi äter tortellini i södra Italien. Enligt traditionella och klassiska manér så äter man tortellini med buljong eller enkel krämig grädde. Vi föredrar tortellini al brodo, dvs buljong hemma hos oss. Om Angelo får bestämma så äter vi det minst en gång i veckan.. ibland får jag göra var till honom för de andra i familjen vill kanske inta ha det precis lika ofta som han vill.

Vanlig torkad tortellini går jättebra, vi kokar dem i valfri buljong men personligen så fördrar jag kyckling buljong. När de kokat klart serverar jag tillsammans med buljong, en klick smör, svartpeppar och riven parmigiano.


Detta är något som jag lagar ofta när man håller på med annat och inte har så mycket tid att lägga på matlagning. Tex när vi höststädar trädgården eller renoverar något hemma. De dagar man vill ha något varmt, mättande och ja, nästan lite tröstande. Tex i helgen när vi dekorerade ute på verandan, satte upp julslingor ute och det var kallt och snöade..


Att komma in och äta en varm tallrik med tortellini al brodo är som en kram. Vi äter det om vi är sjuka, har ont i magen eller om vi kanske är lite låga eller lata.. Ja ni ser ju, det passar alltid.

1 thoughts on “Traditionell tortellini hemma hos oss, så äter vi dem på äkta italienskt vis.

  1. Pingback: Traditionell tortellini hemma hos oss, så äter vi dem på äkta italienskt vis. - Blogghubb

Leave a Reply

This site uses cookies to offer you a better browsing experience. By browsing this website, you agree to our use of cookies.