En bit Bourdeaux har flyttar in hos oss i form av ett rokoko skåp

Det var dags för något helt nytt eller ska jag egentligen säga något helt gammalt..? Ett mustigt och romantiskt rokokoskåp från Bourdeaux har flyttat in hos oss. Ganska otippat och väldigt oplanerat men som vanligt så fick magkänslan styra. Trender är totalt irrelevanta och ointressanta. Jag läste någonstans att under oroliga tider så inreder man ofta lite annorlunda. Man vill skapa en trygg och välkomnande oas i hemmen när saker är turbulenta i världen. Kanske är detta mitt sätt att skapa trygghet? Med något jag är van och uppvuxen med sedan liten? Både hemma hos mormor och morfar i villan i Älvsjö som hemma hos nonno och nonna i Napoli fanns liknande möbler i hemmen. Likaså är jag uppvuxen med oljetavlor som mina farbröder målat, de fanns hemma hos alla pappas 9 syskon. Självklart även hemma hos oss. Det känns helt enkelt som mest familjärt och tryggt för mig.

Tidigare hade jag 2 enorma vita Billybokhyllor vid samma vägg. Tanken var att vi skulle bygga in dem men det blev aldrig av och kanske var det meningen att det inte skulle ske redan från början för här skulle detta rundade vitrinsåp stå. Nu gör det det, jag har ännu inte vant mig men jag antar att jag vänjer mig snart. Det hela gick väldigt snabbt, jag googlade på olika auktions sidor igår morse och hittade denna på Stockholms auktionverk. Auktionen skulle sluta inom loppet av 3 timmar så det fanns inte så mycket tid att fundera. Vi vann budgivningen och åkte ut och hämtade skåpet samma kväll. Jag stod och fixade med skåpet fram tills sent igårkväll. Någon tidigare ägare hade tyckt att det var en bra idé att måla vissa detaljer med guldfärg. Runt varje nyckel, tass och vitringlas var det guldmålat. Så jag stod och skrubbade bort det mesta på en gång igår. Kunde inte låta bli.

Fyra lådor har skåpet och ett av dem blev en låda för ljus, en annan för kortspel och spel, en för mina kameratillbehör och den fjärde lådan är fortfarande tom. I väntan på något, vi får se vad..

Så här ser matsalen ut nu istället, en blanding av saker jag gillar utan någon direkt röd tråd förutom det faktum att det är saker jag tycker om. Inte speciellt avskalat, minimalistiskt eller beige som varit så trendigt under en längre period. Men som en klok person sa; The monent you try to be trendy you become the exact opposite. Ord som fastnat denna vecka. Visst stämmer de bra?

Mitt bästa tips till dig som känner dig lite osäker när du ska köpa något till hemmet eller till dig själv, strunta i trender och köp det du gillar. Gillar på riktigt. Ibland tror man att man gillar en trend för det är så systemet är uppbyggt. Det kan vara svårt att se igenom och förbi det. Men gå tillbaka och titta på gamla bilder som du kanske sparat och pinnat. Vad tyckte du om för 5 eller 10 år sedan? Kan du se vad som bara var trender och vad som faktiskt är sådant som du fortfarande tycker om? Det blir lättare att se tydligt och klart då.

När jag var 9 år så fick jag ett vinrött stafli av min pappa. Han hade snickrat ihop det alldeles själv under hela hösten och jag hade inte fått gå in i garaget, jag som älskade att vara där inne med pappa och bygga grejer. Toppen på staffliet hade samma form som vårt nya skåp. Det var så fint kommer jag ihåg att jag tyckte. Jag vet inte hur många tavlor med svulstiga buketter jag målade på det staffliet. Svulstiga och spretiga buketter var lite min grej. Försökte göra som mina farböder nere på Sicilien i sina ateljeér. Idag fotar jag buketten istället. Det är fantastiska Sandra på Bell och Bonn som bundit ihop blombuketten och det vackra antika medelhavskruset är också därifrån.

One thought on “En bit Bourdeaux har flyttar in hos oss i form av ett rokoko skåp

  1. Pingback: En bit Bourdeaux har flyttar in hos oss i form av ett rokoko skåp - Blogghubb

Leave a Reply

This site uses cookies to offer you a better browsing experience. By browsing this website, you agree to our use of cookies.