Nytt eller vintage? – klädkonsumtionens totala klimat- och miljöpåverkan.

Jag har alltid tyckt och instinktivt tänkt att det är bättre (ur klimatsynpunkt) att köpa något man verkligen tycker om och kommer att använda länge under flera år än att köpa tex en blus i ekologisk bomull och bara använda den ett par gånger. Jag återkommer ibland till detta ämne och nu ramlade jag över en artikel från DN som var väldigt intressant och fick lite bekräftat att jag inte tänkt helt fel.. Jag är uppvuxen med synsättet att man bevarar och tar tillvara det man har och inte slänga i onödan, vare sig det är mat, saker eller kläder men jag är långt ifrån en miljöpolis. Tycker det är så otroligt tråkigt med folk som pekar finger och dömer andra.. många gånger utan kunskap eller information. Inom just den ”ekologiska” sfären finns sååå många pekpinnar och aktivister, hets mot andra och en allmän negativ ton. Så tråkigt. Tycker vi borde ändra det till något positivt och roligt istället. Det finns så många aspekter och nyanser att ta med i beräkningen för vad som anses mest hållbart och klimatsmart att vi inte besitter hela sanningen eller kunskapen ännu så ödmjukhet är A & O.

Min ullkappa som jag köpt second hand får alla tummar upp..
Utdrag ur artikeln jag hänvisar till längre upp..:
klädkonsumtionens totala klimat- och miljöpåverkan.

Enligt Sandra Roos är vi förbi den tid då vi kunde slå fast att en produkt är miljövänlig och att en annan inte är det. I ett livscykelperspektiv handlar det i stället om hur vi använder produkten och att vi verkligen maximerar utnyttjandet av de resurser som använts för att tillverka dem. Second hand är till exempel effektivt, för då kan konsumenten skaffa ett ”nytt” plagg men undvika hela produktionsledets miljöpåverkan.

Det är nämligen produktionen som är den största klimatboven, och den utförs ju även vid återvinning. Forskningsstudiens uträkningar har visat att av ett snittplaggs klimatpåverkan står fiberframställningen för 15 procent, medan produktionen – garnspinning, vävning, färgning och sömnad – tillsammans står för 55 procent. Det innebär alltså att den som återanvänder, det vill säga köper second hand, sparar 70 procent av klimatpåverkan – medan återvinning till fiber i bästa fall sparar 15 procent.
Sedan kostar återvinningsprocessen i sig också energi.”

-Så att köpa en sak på second hand måste bli mer attraktivt, klädbytardagar är också ett alternativ. Det räcker att man kanske går ihop ett kompisgäng och byter grejer.. sånt kommer mer och mer.. köpa en märkespryl från de ”svartlistade” företagen anses fult, för gud förbjude de är ju bovar som tjänar pengar och gör massa miljöfel.. men faktum kvarstår, det är mer hållbart att köpa en pryl (märkesväska med faktiskt andrahandsvärde tex) än en ”ekologisk” väska som sedan slängs..
Sen måste även ”ekoförespråkarna” vara lite mer tillåtande och lite mindre poliser, för i slutändan vill man ju att fler ska hoppa på ekotänket och det går aldrig om man står och dömer folk med rätt och fel. Att sätta folk i fack känns så passé och tråkigt; om du är ”eko” så måste du se ut och köpa vissa saker från ett visst märke annars är du inte tillräckligt ”eko”. Fel och tråkigt. Läs gärna hela artikeln

Tex så är mina Gucci strumpor otroligt ”fel” och sticker kanske i någons ögon men egentligen är de mer hållbara just pga av att jag förmodligen inte kommer att kasta just dessa strumpor. Hänger ni med? Och nej jag trivs inte i fack eller boxar…
Som sagt vi har lång väg kvar och mycket att lära ännu..

Leave a Reply

This site uses cookies to offer you a better browsing experience. By browsing this website, you agree to our use of cookies.