SKATTEVERKETS NYA REGLER FÖR INSTAGRAM & INFLUENCERS

Ett nytt år och nya regler från Skatteverket när det kommer till samarbeten på instagram och socialA medier. Jag har synat skatteverkets nya regler.

Är du bloggare eller influencer? Får du produkter och varor skickade till dig i hopp om att du ska isa upp dem på någon eller några av dina social medier som tex samarbete på instagram, youtube eller din blogg? Då finns det en hel del nya regler som du bör känna till för att inte råka på att betala kvarskatt. Jag har synat Skatteverket och sammanställt en lista till dig så du lätt vet hur du ska göra för att det ska bli rätt. Att marknadsföra och göra reklam via instagram och youtube har växt enormt och en helt ny bransch har växt fram. Det finns pengar med i spelet och givetvis vill alla ha en del av kakan. Skatteverkets regler är väldigt omfattande och jag frågar mig om detta kommer att ta död på en nyspirande yrkesgren..?

Så ta en kopp kaffe så kör vi lite information så att du kan spara dina pengar istället för att skänka dem till företagen du marknadsför eller Skatteverket.

Jag har fått produkter, måste jag betala skatt?

Ja. Grundregeln är att du ska betala skatt om du behåller en produkt oavsett om du gör reklam för den eller inte. Det du behöver betala skatt för är priset som du själv hade betalat om du köpt produkten – det kan vara alltifrån produkter för små summor till märkesjeans och mobiltelefoner.
Du behöver också betala skatt för produkter som du har fått men som du ger bort eller lottar ut till dina följare, värdet spelar ingen roll.
Du behöver inte skatta för en produkt som du returnerar eller inte ens hämtar ut.

Jag har fått en tjänst, måste jag betala skatt?

Ja. Grundregeln är att du ska betala skatt om du använder en tjänst oavsett om du gör reklam för den eller inte. Det som du ska betala skatt för är priset som du själv hade betalat om du köpt tjänsten – det kan vara alltifrån tjänster för små summor till gratis resor. Du behöver också betala skatt för tjänster som du har fått men som du ger bort eller lottar ut till dina följare, värdet spelar ingen roll.

Jag har fått en gratis resa och boende av en samarbetspartner, måste jag betala skatt?

Ja, om du får biljetter och hotellrum för att du har eller ska marknadsföra din samarbetspartners produkt eller tjänst. Det finns undantag som gör att din ersättning kan vara skattefri, ett typiskt undantag är om du bloggar för ett företag där du är anställd och reser i tjänsten.

Jag har fått middagar och fika av min samarbetspartner, måste jag betala skatt?

Ja och nej. Du behöver betala skatt för frukost, lunch och middag men inte för exempelvis kaffe, bullar och frukt. Slutsats: Att gå på event kan bli dyrt för dig i slutändan.

Jag har fått pengar i form av donationer som mina följare ger mig, måste jag betala skatt?

Ja, du behöver betala skatt för donationer som dina följare frivilligt ger dig för att du ska fortsätta ditt arbete med en streamingkanal, blogg, videoblogg och liknande.

Jag säljer annonsutrymme, måste jag betala skatt?

Ja, om du säljer annonsutrymme som du får betalt för exempelvis på din blogg och i sociala medier.

Måste jag betala skatt när jag får ersättning från så kallade adlinks?

Ja det behöver du eftersom adlinks innebär att du tjänar pengar per klick. Det gäller vare sig du har ett samarbete eller inte. Redovisa pengarna som en inkomst på bilaga T2.

Ska jag betala skatt om jag exponerar rabattkoder?

Ja. Du ska betala skatt om du får betalt för att visa rabattkoder i till exempel sociala medier. Det spelar ingen roll om du tjänar en fast summa eller om du har en provisionsbaserad ersättning. Redovisa pengarna som inkomst av tjänst i din deklaration.

Ska jag betala skatt om jag får rabattkoder att använda själv?

et beror på eftersom en personlig rabatt har ett värde först om du löser in den i och med att du köper en vara eller tjänst. Det betyder att det du betalar skatt för är mellanskillnaden mellan det du betalar och marknadspriset.

Ska jag betala skatt för produkter som skickas till mig från ett annat land?

Ja. Det spelar ingen roll var produkterna skickas ifrån. 

Vad gäller om jag säljer produkter och tjänster som jag har fått?

Du måste betala skatt för produkternas och tjänsternas marknadsvärde när du får dem som ersättning, eftersom de fortfarande är en inkomst för dig. Det gäller både produkter och tjänster som du får av uppdragsgivare samt produkter och tjänster som du får av andra företag – och det gäller oavsett om du behåller, ger bort eller säljer produkterna eller tjänsterna på till exempel bloppis (en sorts loppmarknad). Det enda sättet att undvika skatt är att skicka tillbaka produkterna eller tjänsterna. Det spelar ingen roll om du har ett avtal med din uppdragsgivare eller om förväntningen att göra reklam är underförstådd.

Vad gäller om jag håller en tävling, ska jag betala skatt för produkten jag tävlar ut?

Nej det behöver du aldrig göra.

Vad händer om jag skickar tillbaka produkter eller tjänster som jag har fått i ersättning?

Om du skickar tillbaka produkter eller tjänster behöver du inte betala skatt för dem.

Måste jag betala skatt även om produkten eller tjänsten är en gåva?

Ja. En produkt eller tjänst som du får av en uppdragsgivare eller ett företag för att du är influerare är inte en gåva. Det är en ersättning för arbete och den ersättningen ska du betala skatt på även om du inte marknadsför produkten eller tjänsten – det räcker med att du har tagit emot produkten och behållit den, och givarens förhoppning om att du ska göra reklam för innehållet. 

Ska jag betala skatt för en presentpåse med gåvor (goodiebag) som jag fått på ett evenemang?

Ja du behöver betala skatt även om du inte marknadsför innehållet i presentpåsen – det räcker med att du som influerare har tagit emot påsen på ett evenemang (event) och givarens förhoppning om att du ska göra reklam för innehållet. 

Ska jag betala skatt för saker som evenemangspersonal (samplingspersonal) ger mig av en slump?

Ja du behöver betala skatt om du oväntat får saker och väljer att göra reklam för dem på din blogg eller i sociala medier.

Hej Skattevrket, hur gör vi nu?

Så i princip ska du betala för allt du får och behåller förutom kaffe, bulle och frukt. Det kan bli dyrt för dig att göra samarbeten i framtiden så var noga med att ta betalt för dina inlägg, tillräckligt så det täcker din nedlagda tid samt skatten som ska in. Om du har ett företag så fakturerar du därifrån vilket jag gör annars får du följa stegen nedan.

Betala skatten så här

För att betala skatt måste du först redovisa värdet av dina inkomster i form av produkter och tjänster som du har fått, alltså priset som du själv hade betalat om du köpt produkterna och tjänsterna. Du redovisar summorna på bilaga T2 om de inte redan är ifyllda i din deklaration.

Om du har fått betalt i pengar

Summorna är ifyllda i din deklaration om din eller dina samarbetspartners skickar kontrolluppgifter till Skatteverket. Du behöver själv redovisa dina inkomster på bilaga T2 om du inte har fått kontrolluppgifter så att inkomsterna redan är ifyllda.

Leave a Reply

This site uses cookies to offer you a better browsing experience. By browsing this website, you agree to our use of cookies.