KLÄ OM EN ROTTINGSITS SJÄLV.

Att klä om en rottingsits är nog enklare än vad man tror, så här gjorde jag steg för steg.

Under en längre period så har jag samlat på mig ett par rottingstolar. De finns visserligen att köpa nya men jag var ute efter lite mer patina på mina stolar och som ni vet så försöker jag köpa så mycket second hand som möjligt. Vissa av stolarna jag köpte hade trasig sits men de var så billiga pg a den trasiga sitsen att jag tog dem med.

I vintras började E och jag att renovera våra Bauhaus rottingstolar. Klä om rottingsitsen. Jag beställde rotting på nätet per löpmeter. En rulle kostade några 100 jämfört med en ny stol som ligger på ca 1000.


Du behöver ha följande hemma för att kunna byta rottingsits.

  • Ny rotting
  • Kantband/rullstav
  • Trälim
  • skruvmejsel
  • träpluggar eller liknande
  • skrapa av något slag

Börja med att skruva loss delen som ska kläs om med ny rotting. Ta sedan bort allt gammalt och se till att skåran är renskrapad.

Använd gärna den gamla rottingen som mått och klipp så du har några cm marginal. Du kan klippa bort överflödet efteråt.

Lägg rottingen i blöt i ett handfat eller badkar i ca 10 min så det blir lättare att jobba med och mer formbart.

Fyll skåran med trälim och kila fast rottingen. Vi lät kilarna sitta i tills det torkat. Ibland var det trögt och då fick vi ta hjälp av hammaren för att få rottingen och kil. Ta inte i för hårt bara för man vill inte att skåran ska bli förstörd.


Ett tips är att använda en spackelspatel tex. Ta sedan lim igen och fäst rundstaven eller listen ovanpå skåran. Klipp bort ev rester av rotting som sticker utanför och lägg gärna några böcker eller liknande så att listen stannar där den ska. När limmet torkat så kan du skruva fast sitsen igen och stolen är klar.


Vi väntade en dag med att sitta på stolarna för att vara säkra på att de torkat ordentligt. Vi har fortfarande två stolar kvar att laga men vi tar det någon regnig helg eller så.

Leave a Reply

This site uses cookies to offer you a better browsing experience. By browsing this website, you agree to our use of cookies.