Vitkål al forno

Vitkål al forno

Kände för att experimentera lite i köket ikväll, har alltid gillat det ända sedan jag började laga mat på riktigt när jag var 11. Med underbara och uppmuntrande föräldrar fick jag fritt fram för att skapa olika rätter. Gillar ju själva skapande processen oavsett om det gäller mat, en stol eller en tavla. Jag följer ingen speciell diet eller skola då jag tycker regler är fruktansvärt tråkiga och till för att brytas i ren protest.. men jag vet efter många år vad min kropp mår bra av, dvs mycket grönsaker, lite kött, ( har tidigare varit vegetarian men ibland vill jag ha min prosciutto eller min ragu det bara är så och det är OK!) väldigt lite mejeriprodukter förutom ngn yoghurt ibland och parmigiano och mozzarella, mjölk klarar jag mig helst utan. Så det blir mycket frukt, grönt, nötter, frön, gryn. Jag tycker inte att det ör svårt att komma på vegetariska rätter utan tänker på grönsakerna på samma bit som vilken köttbit som helst. Såg ett fint kålhuvud och tänkte att den skulle bli fin i ugnen.

Började helt enkelt att skiva den i tjocka skivor och la dem på bakplåtspapper

Vitkål recept

Ringlade över lite kallpress olivolja, flingsalt och peperoncino från min fasters trädgård nedanför vesuvio, bästa Zia Maria som räddar mig under den kalla svenska vintern. Har chili på allt nästan haha..

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

In i ugnen på ca 175 grader tills de ser färdiga ut.. är inte så noga med tider.

Lite färsk persilja att toppa med blir gott och tillför lite färg.

Vitkål

Jag serverade dem tillsammans med mini cachapas, en slags “majsplätt” men tänker mig att det fungerar som förrätt eller till en bit bröd.

Vitkålen blev så vacker, som blommor och det krävdes nästan ingen arbetsinsats från min sida och det är ju perfekt till vardags när man inte har så  mycket tid mellan jobb, barn och allt däremellan. Vitkålen borde verkligen få komma ut och leka mer med de andra grönsakerna tycker ni inte det?

Odlas lokalt, är billig & variationsmöjligheterna är många.

Kallar rätten vitkål al forno dvs i ugn men eftersom allt låter bättre på italienska så fick det bli al forno.

Smack o go’natt

Lina

Leave a Reply

This site uses cookies to offer you a better browsing experience. By browsing this website, you agree to our use of cookies.