Redone

Lina paciello

Redone, omgjord, recyclad, återvunnen  alla dessa är bra ord som beskriver hur jag tänker kring mycket både när det gäller inredning, kläder och livsstil generellt. Tyvärr kan jag tycka att orden ibland har lite dåligt rykte, att det skulle vara lite sjavigt och småsunkigt men jag vill gärna bevisa motsatsen så jag skulle vilja att du tittar lite på bilden ovanför.. Lite på bilden är nytt, (mattan, den runda lampan, kudden, orangea skrinet) men blandat med gammalt, fyndat, omgjord osv.

Jag fick frågan här på bloggen om hur jag tänkte kring detta med hållbarhet och det är ett ämne som jag är passionerad om men utan pekpinnar eller negativa toner som tyvärr florerar i många grupper på nätet, en slags hets och norm där man attackerar varandra istället för att peppa och heja.

Det tycks finnas en oskriven regel om att när det kommer till ekologi så måste det vara minimalistiskt, gärna lite asketiskt, doft och färglöst, lite beigt och småtråkigt och det kan nog passa en hel del människor men det passar inte mig även om jag kan tycka att de bilderna är vackra att titta på så fungerar det inte i vår färgrika vardag. Jag är en livsnjutare och jag njuter av vackra miljöer, dofter, smaker och färger och mönster.

Däremot så tycker jag inte att något utav ovanstående är motstridigt när det kommer till hållbarhet.

Hållbarhet för mig (och det finns nog lika många aspekter på det som det finns människor) är att inte slösa med jordens resurser, att ta till vara och vårda det vi har i vår närhet, mat, kläder, företagare, föremål. Att minska på svinn och att undvika kemikalier och syntetiska tillsatser i den mån det går i olika tillfällen i livet. För mig är det naturligt att städa och tvätta med bikarbonat, ättika, tvättnötter, salt osv och kanske inget jag skriver om ofta, men det finns där i bakgrunden. Bara för att man inte skriver om det behöver ju inte betyda att man inte gör det, det är så fundamentalt att jag glömmer bort det.

Men om vi går tillbaka till bilden ovanför..

 1. tavlan är en spegel från en nattclub i Stockholm som skulle slängas, jag tog hand om 2st och målade helt enkelt över “spegeln” som varit i väldigt dåligt skick. Detta är ena tavlan Den andra hänger i trappen.
 2. puffen är målad med tygfärg och räddad från tippen
 3. urnan är antik
 4. soffbordet är omgjort från IKEA
 5. bordet under TV är loppisfynd som målats om i vitt och guldvaxats
 6. mina jeans är vintage
 7. min tröja är gjord av ekologisk bomull
 8. keramikleparden på bordet är loppisfynd
 9. den höga ljusstaken är också den loppisfynd och guldvaxad av mig
 10.  asken under bordet är en från en skål som sedan fått ett svart band och blivit förvaring
 11.  vasen är från  svenska Edblad som vill göra hållbara val, tillverka etiskt samt samarbetar med hjälporganisationer.
 12. väggarna är målade med miljömärkt färg
 13. golven har vi vitvaxat med miljövänligt vax så vi inte får gifter i oss när vi går barfota hemma.

Så vad vill jag komma med detta inlägg, jo jag vill säga och visa att det finns flera sätt att vara hållbar på och det behöver inte alltid se ut på samma sätt, det kan se ut så här med.. och på detta sätt kan jag fortsätta med alla rum i huset. Jag antar att jag tycker det är tillfredsställande att skapa något som jag tycker är fint av det som andra tycker är skräp. Jag får ett eget uttryck, utlopp för min kreativitet samtidigt som jag sparar både på miljön och plånboken.

Jag är långt ifrån perfekt men jag försöker göra val som jag kan stå för och som fungerar med livet som det ser ut nu och jag tror det är viktigt att vi uppmuntrar varandra att försöka och att all små val i “rätt” riktning är bra oavsett hur små de är. Vi har alla olika förutsättningar och med negativitet kommer vi inte långt. Om vi visar att hållbarhet är roligt, vackert kanske till och med kan vara lite flärdfullt så tror jag att fler hoppar på ekotåget, så tänker jag kring hållbarhet, hur tänker du?

Varm grön kram

Lina

 

Leave a Reply

This site uses cookies to offer you a better browsing experience. By browsing this website, you agree to our use of cookies.