Tryffel & Barolo

Igår åt jag middag i denna vackra byggnad.. en gammal verkstad som nu är en matstudio, Pelles matstudio. Här fotograferas de flesta kokböcker men även till kockslandslaget och mycket mer. Men igårkväll var det tryffel och Barolo som det handlade om.. Araldica Barolo Flori bjöd in till en kväll i mustigt tecken. Vår kock för kvällen; Fredrik och Sigrid från Sveriges mästerkock lärde oss mer om det svarta guldet, tryffeln. Tänkte skriva lite vad jag fick lära mig om tryffel igår.. och då kör vi 🙂

Vi välkomnades med ett glas bubbel och tryffelpopcorn, så gott! tryffel är känsligt för värme, därför tillsätts det i princip alltid på slutet så att full smak bevaras. Så för att göra tryffelpopcorn tex så häller man lite tryffelolja över popcorna när de är klara tillsammans med lite salt skakar man sedan runt dem och toppar med riven tryffel.

Förenklat så brukar man dela upp tryffel i tre sorter, sommartryffel, vintertryffel och vit tryffel. Sommartryffel kallas även för tryffel bourgogne och det är den vi har i Sverige, på Gotland och Öland som har mildare vintrar. Tryffel som skördas på sommaren har lite mildare doft och smak om man jämför med vintertryffeln som växer längre söderut. För er som inte vet så är tryffel en svamp som växer under jord i symbios med rötterna av ek och hassel.

…Eftersom tryffel har en väldigt mustig och kraftfull smak gör den sig bäst tillsammans med lite fetare mat, tänk grädde, smör, olja osv.. till så kraftiga smaker behöver man ett vin med lite umpf vilket Barolo har. Barolo vin är känt för sin kraftfulla och aromatiska smak med mycket karaktär. Ett perfekt höst och vintervin som går hand i hand med varma, mustiga rätter. Araldida Barolo Flori drivs dessutom som ett kollektiv i Piemonte, Barolo. Kanske ingen slump att det är just i Barolo som man även hittar den bästa tryffeln..uppåt 7000 kr kilot kostar tryffeln.. guld som sagt..

Så fint och mysigt dukat med långbord inne i Pelles matstudio. Jag hade fina och goa Michaela Forni till bordet till vänster och Ninni som driver sidan Abaoutthatlook till höger om mig (ni måste in och läsa Ninnis blogg, hon är helt makalöst duktig, hennes stil och foton sticker verkligen ut, ett proffs ut i fingerspetsarna. Det blev en hel del prat om vin, mat, tryffel såklart men även om resor, skrivande och bloggande. Högt och lågt och jag skrattade i vanlig ordning högst av alla men jag bjuder på det..

Så gott! Vi åt den Gotländska tryffeln.

Tryffelpizza fanns även med på menyn liksom varm brie med tryffelbalsamico, pistagenötter, tryffelhonung och ännu mera riven tryffel till dessert..

Tack till Storyrelations som arrangerat en väldigt trevlig kväll!

Leave a Reply

This site uses cookies to offer you a better browsing experience. By browsing this website, you agree to our use of cookies.