4 Tips för att välja rätt soffbord

Jag står just nu inför att byta ut mitt soffbord hemma, känner att det har gjort sitt och att jag vill ha en annan känsla. Bordet hamnar på blocket ikväll. Men nu när jag skulle byta så fick det mig att fundera över hur jag vill ha det och bestämde mig för att försöka se på vardagsrummet med nya ögon.

Här är bordet så som jag har det idag, ett remake på Ikeas Vittsjö. Det är guldsprayat och sedan guldvaxat. Ett bord som har fått hänga med fast vi bytt allt annat här inne, inklusive soffan.

Man blir så lätt hemmablind. Så hur ska man tänka när man ska välja soffbord egentligen?

Ja man får väl tänka precis som man vill men här kommer några tips som jag tycker fungerar bra.

1. Titta på formen av rummet, är det runt, avlångt eller kvadratiskt. Samma sak med soffan eller fåtöljerna som ska stå i närheten av bordet, är det raka i linjerna, svängda, snirkliga osv. Så om man tittar på bilden ovanför så kan jag tycka att det är lite för mycket av samma form. Rektangulär och rak soffa, likaså mattan, soffbordet är likadant rakt och rektangulärt. To much off same same.. ja ni fattar. Jag behöver bryta av med en annan form. Runt får det bli helt enkelt.

2. Vad har du för matta, färg på den och färg på övriga möbler? Jag tycker inte att allt behöver vara likadant utan snarare tvärtom, gillar kontraster.. men jag kan tycka att tex ett träbord på min sisalmatta skulle bli för “tungt” Däremot så gillar jag kontrasten och känslan av den moderna spegelkuben mot sisalen. Vill ha en lätt och lite retromodern känsla mot den naturliga sisalen men är lite trött på glasbord eftersom vi redan haft det nu några år. Så trä och glas går bort.. Ser ni hur bra det är att sålla bort alternativ så här så man inte drunknar i alla val?

3. Storlek och plan, Hur stort vill du att bordet ska vara? Ska det vara litet eller stort? Jag kände att mitt bord ovan var för litet även om det var två stycken och man kunde dra ut det så blev det fullt om jag la en stor coffetablebook på bordet. Jag ville ha ett större bord så jag kan leka mer med volymer; en stor kruka, stora böcker och större ljuslyktor. Trött på pluttigt. Vill du att bordet ska ha ett plan eller två? Brukar du förvara mycket tidningar, böcker osv så kanske du behöver två plan.

4. Vill du köpa nytt eller begagnat?, ha som många andra eller lite eget? Jag föredrar ju secondhand och något som inte alla andra har så jag brukar först spana in vad som finns på Bukowskis och andra auktionssighter för roliga designmöbler som kanske inte tillverkas längre. Hittar jag inte vad jag letar efter där så brukar jag ta ett varv på mina favoritställen. Ibland vet man inte vad man vill ha förrän man ser det men det underlättar att leta om man redan tänkt på punkterna ovan.

Så jag tog en runda i morse efter gymet och gissa vad? Jag hittade ett bord som passade in på mina kriterier ovan. Lovar visa er imorgon hur det blev.. så får bli en liten cliffhanger här hahaha.

2 thoughts on “4 Tips för att välja rätt soffbord

Leave a Reply

This site uses cookies to offer you a better browsing experience. By browsing this website, you agree to our use of cookies.