Så blir du ett vintageproffs

Jag älskar att shoppa vintage.. eller second hand.. vad du nu vill kalla det. Tänkte dela med mig av mina bästa tips när det kommer till att hitta de där speciella skatterna som gömmer sig i alla second hand affärer. Brukar du shoppa vintage? En del gör det för miljöns skull.. (skrev i ett tidigare inlägg om hur mycket bättre det är att köpa second hand än nytt ekotillverkat, även om eko givetvis är bättre än konventionellt)
Andra gör det kanske för ekonomin eller för att hitta personliga guldkorn. Kanske en kombination av allt? I vilket fall som helst så är det bra på alla sätt. En del rynkar på näsan åt second hand.. personligen tycker jag att det är det intelligentaste och coolaste valet.. det visar att man vågar sticka ut, vara individualist och inte massproduktion.. vem vill vara en i massan..? Inte jag iallafall♥️

Jag får så ofta höra att det är helt otroligt vad fina saker jag hittar second hand.. hur gör du? Får kommentarer som; ”När jag går in tycker jag bara att det hänger massa skräp och luktar illa., när du kommer ut så har du hittat ett Céline skärp och skitsnygga Levis 501..hur gör du?” så mina bästa vintagetips kommer här;

1. Gå ofta, 1 gång / vecka är perfekt. De bra sakerna försvinner snabbt så det gäller att gå titt som tätt.

2. Ha gärna en idé klar i huvudet innan du går in så går det lättare att skanna av stället snabbt. Tex är jag ute efter en röd klänning, eller en gulvit-rutig blus eller kanske ett par coola solglasögon? Titta efter dessa färger och mönster och bläddra förbi resten.

3. Var inte så noga med storleken. Det medta går att fixa, för långa plagg går att korta av enkelt och mycket går att sy in!

4. Detta kanske låter uppenbart men tar med det ändå, så fort du kommit hem så tvättar du plaggen bums.. för säkerhets skull, fräschast så.

5. Jag undviker vita plagg helt för de ser sällan fräscha ut, om det inte är någon söt blus som man kanske vill färga om. Jag undviker också stickat i syntetiska och noppriga material samt sov och givetvis underkläder(!)

6. När det kommer till möbler och prylar så tänker jag nästan alltid på om det går att måla/ klä om i något finare. Kanske kapa benen på ett bord? Eller bara ha underredet / bordsskivan? Jag vänder och vrider och försöker tänka mig möbeln / saken i en annan miljö. Visualiserar mycket. Ramar på gamla tavlor brukar vara väldigt lätt att fynda. Tänk dig en maffig guldram med ett svartvitt foto eller en måttanpassad spegel i istället för det pittoreska landskapet i solnedgång..

7. Åk gärna till second hand butiker utanför stan, chansen är större att personalen i butiken inte vet vilken skatt de sitter på. Inne i stan har de bättre koll många gånger och tar därför saftigare betalt.. vilket förtar lite det roliga med att fynda något unikt.

Så.., det var mina bästa vintagetips.. hoppas ni gillade dem. Och lycka till med skattjakten♥️
Min klänning på bilderna är från Beyond Retro på söder i Stockholm, ett av mina favoritställen när det kommer till vintage.

2 thoughts on “Så blir du ett vintageproffs

  1. christinesstories says:

    Vilka bra tips. Perfekt för mig som är helt lost när det kommer till att shoppa kläder på second hand. Hittar aldrig någonting vettigt. Eller jo, i höstas köpte jag ett par riktigt snygga boots på Emmaus. Då blev jag stolt över mig själv, haha!

Leave a Reply

This site uses cookies to offer you a better browsing experience. By browsing this website, you agree to our use of cookies.