Att välja lampa så gör du..

Hur gör man för att välja lampa? Välja rätt lampa, vad är rätt för mig och vad är rätt för dig går ju givetvis att diskutera. Eftersom jag bara kan utgå från mig själv och hur jag tänker så är det utgångsläget. Det kan tyckas svårt ibland att välja just lampor. Det är ofta lampor och tavlor som tillkommer sist i en inredning och som det kan ta längst tid att välja ut inte sant?

Jag har tidigare skrivit ett inlägg om hur du väljer rätt ram som blev väldigt populärt. Du hittar det inlägget här: Välj rätt ram rena rama leken.

Men idag fokuserar vi på lampor, nu när mörkret kommer och man vill ljusa upp lite med lampor.

Det finns så många stilar och olika prisklasser när det kommer till lampor, trender som kommer och går så jag förstår om man tycker det är svårt. En lampa kan verkligen “göra” ett helt rum, sätta tonen.

1. Först tycker jag man ska fundera över om man vill ha en lampa som ska duga 1 år eller så.. innan den blir passé och man känner att den är helt fel eller om man är ute efter en lampa som ska kännas lika rätt om 10 år. Väljer du alternativ nummer ett så kan man köpa tidstypiska lampor på tex ikea och inte lägga ner för mycket pengar på det. Som barnrum tex. Där barnen växer ifrån luftballongslampan efter några få år.. Men om du väljer alternativ numero dos, så skulle jag gå på tidlösa lampor. Och vad är en tidlös lampa då?

På bild min Snoopy Lampa som jag sparade till ett bra tag men som jag verkligen älskar.

2. Fundera vilken inredningsstil som är “din” eller den du eftersträvar

Vill du ha klassiskt med en moder twist som jag? eller är du mer av en lantlig stil? kanske är retro och 50- 70-tal din grej? New england stil.?. om du inte vet vilken stil du gillar mest ännu så kan du surfa runt på Pinterest så ser du vilka bilder du “pinnar” flest av och kanske kan komma fram till din stil. Annars tipsar jag om att du tittar på bilder med miljöer som du gillar och verkligen fokuserar på vilken typ av lampor de har.

3. Mitt favorittips är att du tittar på lampor som designats för ibland 100 år sedan och ändå känns tidsenliga, designklassiker. Ja, oftast kostar de en ganska saftig slant men jag väntar hellre tills jag kan köpa den jag verkligen vill ha än att köpa 4 olika på ikea som i slutändan ändå kostar nästan lika mycket som designlampan. Tex så har jag en rå glödlampa uppe i hallen som har hängt där sedan vi flyttade in (snart 7 år) för jag har inte hittat rätt än. Hellre vänta. Ibland kan man även hitta look a likes som orginalen, inte så konstigt att de kopieras om de varit aktuella under så lång tid.

1 / 9 / 5 / 6 / 2 / 10 / 7 / 3 / 11 / 12 / 8 / 4

LOOK A LIKE

Hemma hos mig blandar jag orginal med look a likes, tex så har jag precis fått hem lampan till höger från House doctor, helt klart inspirerad av min absoluta favorit från franska Serge Mouille. Serge Mouille var en ikonisk designer som designade lampor under 1950-talet. Idag arbetar firman på att behålla autenticiteten och det originella arbete Serge Mouilles arbetade fram under 1950-talet. Lamporna som är kända för sin höga kvalité och unika design, är skapade med hjälp av originalformar, proportioner, material och teknik. En fantastisk lampa som tillför något speciellt till ditt rum.

Älskar hur den formgavs på 50-talet och kopieras gång efter gång även idag.. Nu senast på Formex såg jag att superduktiga Hanna Wessman inspirerats av dem med sin nyhet spoon

Andra favoritdesigners och lampor som jag älskar och tycker är värda att investera i är dessa

Vertigo pendel från Petite Friture, formgiven av Constance Guisset. En vacker och graciös taklampa med runda och mjuka former. Lampan är tillverkad i ultralätt glasfiber och det fascinerande är att det ser ut som den kommer till liv när den vajar i luften som omger den. Lampan har ett nätt och luftigt formspråk vilket gör att den passar i både stora och små utrymmen. Lampan ser nästan ut att flyta i luften och dess design skapar ett vackert mönster av skuggor på väggarna

Hoppas detta var till hjälp i ditt val av lampa, har du någon favorit av de jag nämnt här ovan?

Leave a Reply

This site uses cookies to offer you a better browsing experience. By browsing this website, you agree to our use of cookies.