JAG PROVAR 16:8, INTERMITTENT FASTA

Intermittent fasta ökar ämnesomsättning och bromsar åldrande. Nu har jag läst i princip alla studier jag lyckats hitta om intermitent fasta och jag provar nu 16:8.

Har ni hört talats om intermitent fasta, eller periodisk fasta? Jag har varit nyfiken på det ganska länge och min mamma har kört 5:2 under olika perioder och lovordat det så jag har grottat ner mig i ämnet och tänkte dela med mig med er utan att ni ska behöva läsa alla studier så som jag gjort, om ni inte vill.

Till er som inte hört talats om intermittent fasta eller periodisk fasta som det också kallas så innebär det att man fastar i intervaller. Det har visat sig att det inte bara är hälsosamt att träna i intervaller utan att äta i intervaller med. En del kallar det för ungdomens källa och bästa sättet att bibehålla en hälsosam vikt. Häftiga grejer händer i kroppen när den slipper lägga all sin energi på att förbränna maten vi äter.

Fokus ligger på NÄR man äter och inte VAD man äter. Det finns olika varianter och jag trodde ärligt talat att det inte skulle fungera för mig. Jag har ju ätit lite men ofta under flera år. Till saken hör att min ämnesomsättning saktat ner och blivit riktigt låg. Jag gjorde till och med en undersökning som visade att min förbränning var otroligt låg. Det var så jag ramlade över IF, samt att det fungrat så bra för min mamma. Tydligen så sjunker typ allting när man blir äldre, inte bara bröst och rumpa utan även ämnesomsättningen.

Jag valde en fasta som kallas för 16:8, dvs jag fastar 16 tim och äter under 8 timmar under måndag – fredag. Det blir en minimal förändring i min vanliga rutin. Jag äter sista målet vid 19:00 -20:00 ca och sedan äter jag inte igen förrän efter 16 tim vilket blir vid 11-12:00 dagen efter. Efter bara några dagar märkte jag hur suget försvann. Det där suget jag hade på kvällarna efter någit gottis. (jag brukade ta en skål med havre och havremjölk med gurkmeja) Svart kaffe, vatten, kokosvatten och te utan mjölk eller honung dricker jag under tiden för fastan.

Jag börjar dagen med ett stort glas med varmt vatten och citron följt av två koppar svart kaffe.
Om du väljer periodisk fasta för att gå ner i vikt, kan det vara bra om du inte äter hur mycket som helst under dina 8 ätatimmar. Håll dig någorlunda till det du normalt skulle äta under 8 timmar, annars får du inte den önskade effekten. Om du vill ha bästa möjliga resultat, kan det också vara bra att variera tiden på dygnet u har din fasta så du inte skippar frukosten varje dag, utan även ibland utesluter t ex middagen istället.

Forskning har visat att det finns många fördelar med periodisk fasta inte bara viktnedgång. Bland annat kan man se fram emot ökad livslängd, bättre hjärnhälsa och minskad risk för flertalet allvarliga sjukdomar.

Här är 6 hälsofördelar med periodisk fasta

1. Du slipper åldras i förtid

Syrestress, eller oxidativ stress, innebär en inre kemisk obalans. Det vill säga att vi har för mycket skadligt syre, främst fria syreradikaler, i kroppen – och för lite antioxidanter som skyddar.

Vid oxidativ stress reagerar de fria radikalerna med andra viktiga molekyler, som protein och DNA, och skadar dem. Det kan leda till sjukdomar och att man åldras i förtid.

Flera studier har nu visat att periodisk fasta kan öka kroppens resistens mot oxidativ stress och att fastan även hjälper till att stävja inflammationer i kroppen.

2. Du kan minska risken för cancer

Fasta har visat sig ha god inverkan på den metabolism som kan minska risken för cancer – åtminstone i djurstudier. Det finns också studier på hur cancerpatienter får mindre negativa biverkningar av sin kemoterapi vid periodisk fasta.

3. Du går ner i vikt på ett effektivt sätt

Periodisk fasta innebär att du per automatik äter färre kalorier, även om du periodvis äter precis som vanligt. Men förutom detta enkla faktum hjälper fastan hormonerna att hjälpa viktnedgången på traven. Lägre insulinnivåer, mer tillväxthormer och mindre noradrenalinökar nämligen kroppens nedbrytning av fett för att skapa energi. Det innebär att korttidsfasta kan öka din metabolism med 3,6 – 14%, och hjälper kroppen att bränna ännu fler kalorier.

4. Du gör hjärnan en tjänst

Flera djurstudier antyder att fastan kan öka tillväxten av nya nervceller. Depression och andra psykiska problem har dessutom tidigare kopplats till brist på hormonet BDNF, som man ökar nivåerna av med hjälp av fastan.

Vidare har man kunnat göra en koppling mellan periodisk fasta och skydd mot hjärnskada efter stroke.

5. Du skyddar dig mot diabetes typ 2

I stort sett allt som reducerar insulinresistens håller nere blodsockernivåerna och skyddar därigenom mot diabetes typ 2. Periodisk fasta har visat sig vara väldigt bra mot insulinresistens och leda till en minskning av blodsockernivåer i kroppen.

6. Du kan minska risken för hjärtsjukdomar

Enligt djurstudier är periodisk fasta bra för hjärtat på många olika sätt, bland annat för blodtryck och kolesterolvärden. Men fler studier, och framför allt studier på människor, behöver göras innan man kan rekommendera dieten till hjärtpatienter.

Källor: AuthoritynutritionUSC News

Leave a Reply

This site uses cookies to offer you a better browsing experience. By browsing this website, you agree to our use of cookies.