VÄLJA SÄNGKLÄDER

Vilka ska man välja? Hur ska man tänka? Finns det sängkläder som förenklar ditt liv? Varför ska man välja ekologiska? Jag reder ut det och svar på dessa frågor får du nedan..

Annonssamarbete med Sleepo

Att välja sängkläder, kanske inte så märkvärdigt kan man väl tycka men jag har med åren blivit mycket mer kräsen med vad jag vilar mitt huvud på om nätterna. Här är förklaringen till det.

Jag har några kriterier som jag blivit allt tuffare med när det kommer till sängkläderna. Med åren har jag lärt mig vad som är viktigt och vad jag gillar. För det första vill jag givetvis att sängkläderna ska vara gjorda i bra material. Bomull, linne eller siden, naturmaterial. Sedan finns der givetvis olika kategorier och kvalite inom dessa material. Men först kommer matarialet.

Jag vill även att de ska passa året runt, mönstrade lakan var det länge sedan jag använde. Flera år sedan. Det känns som att de blir mer daterade då. Svårare att matcha och jag tröttnar helt enkelt på dem även om jag för stunden kan tycka att det är helt underbara. Jag har lärt mig att omönstrat passar mig bäst och då främst vita sängkläder. Om vi hoppar tillbaka till materialet så vill jag givetvis ha sängkläder för att det är skönt och mysigt men även, och minst lika viktigt, bra kvalite så de tål att tvättas på lite högre temperatur. Kanske inte varje gång. Men då och då. Tänk hotell. Hur lyckas de hålla lakanen vita, när de tvättas varje dag? Kvalite!

En annan viktig aspekt är “hur” de tillverkas. Varför välja ekologiskt? Bortsett från den uppenbara anledningen att det är bäst för vår miljö så är det även bäst för min hälsa. Vi tillbringar så många timmar i våra sängar och är det någonstans man ska fokusera på ekologiskt så är det i sängen om du frågar mig. Det påverkar oss mer än vad man kan tro. Därför har jag valt en gammal sängram som inte innehåller kemikalierrester. En ekologisk madrass i naturmaterial som andas och som inte stör mina hormoner. Men viktigast är det som är närmast kroppen, dina lakan och din pyjamas. Har du läst en eller två par studier om hur din hälsa påverkas av det du sover i så kommer det bli självklart att välja eko framöver. Scary reading.

Jag har nyligen hittat dessa sängkläder i ekologisk bomull från svenska Read the Label Helt underbart mjuka och ljuvliga. Dessutom till ett väldigt rimligt pris. (tips, just nu på 20% kampanj hos Sleepo)

När jag bäddar rent brukar jag passa på att skaka och lufta mina täcken samt vädra i sovrummet. Lite barndomsminnen över det men det är faktiskt himla bra att vädra. Frisk luft. Underskattat.

Jag väljer även numera bort sängkläder med “vingar” det blir så jobbigt att stryka då. Jag vill att det ska vara funktionellt men även tidsbesparande. Jag vill helst inte heller att det ska finnas knappar, blixtlås eller liknande förslutningar för då kan man inte mangla dem, ja jag erkänner. Jag har en gammal mangel nere i källaren. Det går snabbt, blir snyggt och man slipper den där gulaktiga tonen som annars lätt blir när man stryker lakanen.

Så, det var lite mina tankegångar kring att välja sängkläder. Hoppas det hjälper dig i dina val med.

Leave a Reply

This site uses cookies to offer you a better browsing experience. By browsing this website, you agree to our use of cookies.