En enkel italiensk middag för många

Hösten är perfekta tiden för att samla familj och vänner på en mysig middag hemma. Den här veckan har Angelo fyllt hela 10 år så på lördagen firade vi honom med en enkel italiensk middag för hela familjen. Att laga mat för många personer kan kännas övermäktigt. Men om vi för en liten stund funderar över vad vi vill åstadkomma med middagen eller sammankomsten. Vad är viktigast? Att dina gäster känner sig välkomna och kan slappna av i en mysig och hjärtlig miljö eller att maten är på Michelin-nivå? Kan vi släppa på kraven vi har på oss själva och bara njuta av sällskapet istället så lovar jag att stämningen blir mysig för alla. Så en enkel italiensk middag för flera och som går att förbereda i förväg.. är du med?

Detta recept har vi använt i familjen länge, det är enkelt att anpassa mängden efter antalet gäster och som sagt, det går att förbereda innan.

Så vi ska göra en rätt som heter Pasta al forno. Alltså pasta i ugn. Jag har valt större pasta, Rigatoni Napolitani. Vi blir 20 personer och jag har köp 4 påsar med pasta på 500g

Du behöver följande,

  • Parmesan
  • pasta ca 2 kg
  • Tomatburkar ca 4 st
  • Olivolja
  • 3 vitlöksklyftor (jag föredrar hackat och inte pressat för mildare smak)
  • Basilika
  • Rödvin
  • Salt
  • Mozzarella

Börja med att värma upp olivoljan och tillsätt hackad vitlök, låt den bli gyllene innan du häller i tomaterna. Sedan tillsätter du salt efter smak, rödvin samt basilika. Låt det stå och puttra ca 20 min och passa på att duka så länge.

Angående dukningen så föredrar jag att hålla den enkel. Tanken är att det viktigaste är att vi ses och inte att allt är perfekt. Det är okej om duken är skrynklig. Porslinet inte matchar och glasen är köpta på loppis.

Koka upp pastan al dente och häll lite olja i botten på formarna så blir det lättare att diska sen. När pastan är klar häller du av den och blandar pasta mozzarella, parmesan och tomatsås. Ställ in det i ugnen när gästerna kommer. Ca 20 min är lagom och 175 grader lite beroende på ugn. Pastan ska gärna bli lite knaprig på kanterna. Det är den bästa delen och i vår familj bråkar vi om den knaprigaste pastan.

Servera med bröd, vatten och kanske lite rödvin. Enkelt men gott. Du kan se mer om hur jag gjort inne på min instaTV

Det finns flera varianter på denna rätt, tex är det vanligt att man blandar i små salami bitar och toppar med kokt ägg innan man stoppar det i ugnen. Men så som jag gjort denna gång blir den vegetarisk och på så sätt passar den fler.

Leave a Reply

This site uses cookies to offer you a better browsing experience. By browsing this website, you agree to our use of cookies.