Köpa hus i Spanien

Hur många drömmer om att köpa hus i Spanien? Upp med en hand! Det gjorde även jag och E fram tills för 8 år sedan då vi köpte vår strandlägenhet på Costa Blanca, Alicante. Slippa det här med; vart åker vi på semester i år? Köpa nya strandleksaker till barnen varje år, stressen med att upptäcka allt på det nya stället man åkt till. Bo på hotell och behöva äta ute varje dag..gott ibland men inget som min kropp mår bra av, vill kunna gå upp på kvällen, öppna kylskåpet och göra lite som jag vill.
Ni är många som skriver och säger att det även är er dröm att köpa hus i Spanien så jag tänkte dela med mig av hur vi gjorde.

Vi valde Spanien eftersom E är från Venezuela men det är lite långt bort, jag från Italien så Spanien blev den gyllene medelvägen🌟
Men hur gör man om man vill köpa hus i Spanien? Ja det finns lite olika sätt att gå tillväga. Det vanligaste är nog att man anlitar en svensk mäklarfirma och kanske tar ett lån från något ställe som Ny kredit eftersom du inte kan ta lån i Sverige för att köpa i Spanien och sist jag kollade så kunde man inte ta lån i spanien utan att ha en inkomst/ vara skriven /ha borgenär i Spanien, kanske har det förändrats nu.. RÄTTELSE: Banco Sabadell och Banco Popular erbjuder lån till icke medborgare med upp till 80% av kostnaden för bostadspriset. men när vi köpte för 8 år sedan så gick det inte..
Så då återstår antingen att man sitter på pengarna cash och köper man en liten lägenhet en bit från stranden i ett billigt område så kanske man fixar det.. finns ju för några hundra tusen fortfarande om man har tur. Vi ville bo i ett spanskt område utan massa partysugna turister där vi skulle trivas länge så i vårt område har inte fastighetspriserna gått ner. Vi valde därför ett annat alternativ än alla ovan nämnda.

Vi valde ett alternativ som heter: “Alquiler con opcion a compra” vilket översätter; hyra med rätt att köpa. Du skriver avtal med säljaren om ett hyreskontrakt (på 2-5 år är vanligast) då betalar du en fast månadsavgifter till säljaren och allt du betalar dras av på priset. Den slutliga summan betalas i slutet av kontraktsperioden sedan är bostaden din. Överlåtelsen sker hos en notaria som kollar att allt är i sin ordning och att alla kontrakt stämmer. Utan lån och onödiga räntor. Vi hade en period på 3 år och under de tre åren bodde vi litet och ekonomiskt i Sverige, sparade, jobbade och uppfyllde en dröm lagom till vi fyllde 30❤️Vår bostad här är avbetald och klar sedan flera år vilket gör att jag inte behöver hyra ut den när jag inte är där.
Allt är precis så som jag lämnade det när jag åkte. Så vill jag ha det, är lite rädd om mina saker och skulle bli så ledsen om något blev förstört om jag hyrde ut det. Detta är ju min fristad och jag vill bara ha mina egna positiva energier här❤️

Här vilar jag upp mig och släpper alla måsten, området är inhägnat så barnen kan leka riskfritt på gården och vi har pooler, restaurang, gym, garage, förråd och jacuzzi på vår “Residencia”. Vi har jättefina grannar som mestadels kommer från Alicante, Madrid och Barcelona. Vissa kommer med egenodlad gurka och paprika😍🙏🏻🙌🏻

Ingången ser ut så här, med fontän som porlar nedanför min balkong..

Vi bor på 3:e linjen som man säger här.. dvs antal hus ner till stranden, det tar 5 min att gå ner till stranden för oss. Bor du mittemot havet så bor du på första linjen men man ska veta att de husen slits enormt mycket mer än andra och tredje för havsvindarna och saltet är tufft MIT fasaderna och när det blåser så blåser det gärna in sand i lägenheten. Värt att tänka på. Fast jag saknar havsutsikt där vi bor nu, nästa gång vi köper ska det vara med havsutsikt 😍

Eftersom vi bor så nära så behöver vi inte släpa med oss så mycket grejer.. utan vi går ner 2-3 timmar sen går vi upp igen..
Det var så värt det att jobba lite hårdare och bo lite trångt under några år. Älskar vårt lilla vilonäste, här lever vi enklare, långsammare, sundare och njuter av underbara råvaror som jag kan tillaga på mitt egna sätt och det är helt klart ett av de bättre beslut vi tagit. En investering i oss, vår hälsa och vår framtid. Det är som att man vet att man alltid har en plan B liksom. Om allt annat går snett så kan vi ju alltid komma hit på heltid. Det ger så mycket sinnesfrid att ha det i bakhuvudet❤️

Love Lina

4 thoughts on “Köpa hus i Spanien

Leave a Reply

This site uses cookies to offer you a better browsing experience. By browsing this website, you agree to our use of cookies.