Art deco, så skapar du stilen

Lite kort om Art deco, 

Art déco kommer av franskans art décoratif “dekorativ konst”), från tiden mellan 1920 och början av andra väldskriget Stilen

Art déco var en reaktion mot den enkla Bauhausstilen som jag gillar med. Art déco ville framhäva det individuella, dekorativa och exklusiva och var populär i europa främst gällande inom inredning under 1920-talet, medan stilen var populär i USA till i början av 50-talet, ni vet Ocean Drive i Miami i art déco-stil. I första hand kommer inspirationen från Orienten, Egypten, det antika Grekland och Rom.

Art déco är en eklektisk stil. Den kännetecknas ofta av rika färger, djärva geometriska former och mycket ornamentik.

Inom Art déco ser man många geometriska former: klot, rektanglar, kvadrater, trianglar, parallelltrapetser, sicksackr, strålar och solstrålemotiv. Moderna material som aluminium, rostfritt stål, bakelit, krom och plast används ofta. Glasmålningar, inläggningar och lack är också vanliga. Färgerna tenderar att vara starka och kontrasterande. Tänk mässing och fuchsia eller turkost tex. Art deco representerade lyx, glamour, livsglädje och tro på sociala och tekniska framsteg.

  1. Mixa in olika typer av metaller i ditt hem, som rostfritt, mässing och aluminium. Dessa får gärna ha abstrakta former.

En maffig taklampa i en övrigt enkel inredning ger en modern art deco stil. Gillar!

Jonathan Adler är en designer som blivit väldigt populär senaste åren. Han är väldigt art deco, bilderna nedan är från homebysweden.se som nyligen tagit in Jonathan Adler i sitt sortiment

Om vi tittar närmare på bilden ovan så ser vi tex fotokonst i stil med Slim Aaron, matta med mönster, filt med typiskt grekiskt mönster, solspegel, mässing, abstrakta former på skåp ocj prydnad lekfull lampa.. ser ni..? Jag tycker det blir extra fint och roligt om man köper något antikt eller på second hand, tex roliga lampor och prydnader, barvagnar osv kan man hitta på auktionshus som Bukowskis. Vad tycker ni om art deco stilen?

2 thoughts on “Art deco, så skapar du stilen

Leave a Reply

This site uses cookies to offer you a better browsing experience. By browsing this website, you agree to our use of cookies.