Hur jag editerar mina foton i detalj – steg för steg

En vanlig fråga jag får är hur jag editerar mina foton, vilket filter jag använder osv. Tidigare så skrev jag lite om mina bästa kameratips och lovade följa upp med även detta inlägg så här kommer det!
Innan jag börjar så vill jag säga att mina editeringar handlar om ljus och färg. I övrigt låter jag dem vara så som de är. Jag kommer ihåg i början när instagram kom och alla roliga appar.. helt plötsligt kunde man ändra helt på utseendet, dra ut, fixa, göra så man blev både längre och smalare.. roligt att leka med när det är nytt, lätt att det går överstyr dock, bli ”hemmablind” .. ibland ser man foton där midjan dragits in så mycket att hela väggen bredvid blivit helt sned… lite sorgligt att man känner att man måste ändra på sig själv så mycket. Tänker även på yngre följare som inte ser dessa detaljer utan tror att personen på fotot faktiskt är så smal och har så långa ben. Vi har alla ett ansvar gentemot oss själva och alla yngre där ute. Med fetta sagt så kommer här mina tips på hur jag gör idag.. ( kanske ändras imorgon vem vet..)

Självklart börjar ett bra foto i kameran och en hyfsat bra sådan., vilken man väljer är en smaksak men eftersom du läser mitt inlägg så är chansen kanske stor att du gillar mina bilder., ? Jag fotar gärna med inställningen AV. Det ger ett fint djup i bilden och suddar ut bakgrunden.
När jag tagit ett foto jag gillar så öppnar jag det i Lightroom. Lightroom finns både för mobil och dator, gratis version och premium. Jag har premium. Lightroom är den enda appen jag använder. De har olika förinställda filter så klart men jag föredrar att korrigera varje foto individuellt beroende på färger, ljus osv som är på bilden.

På denna bild ( & på många av mina bilder) börjar jag med ljuset
1. Drar ner exponering och högdagrar ca -5 till -15
2. Öka skugga
3. Öka kontrast
3. Ökar vithet
4. Ökar svärta
5. Öppnar S kurvan och flyttar upp den nedre botten upp på halva första ”rutan” för att skapa lite mjuk skugga över bilden.. suddar ut lite liksom

Den går jag in på färg
1. Minskar mättnad
2. Minskar lyster
3. Öppnar de individuella färgerna och minskar oftast på gult. Det är här inne du kan fixa hudton som kanske blev tokig på bild.. överexponerad osv. Då kan du höja eller sänka luminans och mättnad på framförallt orange eller gult. Testa dig fram!
Med premium kan du korrigera färg lokalt på bilden.. tex om en del av bilden behöver fixas.. säg att den blev väldigt gul i ett hörn.. då kan du korrigera bara den delen. Eller om du vill ha en sak i fokus och sudda ut bakgrunden så går du in på selektive och leker med de inställningarna.

Sedan brukar jag
1. Gå in på Effekter och öka klarhet med ca 5
2. Gå in på detalj och öka skärpa med ca 5

Här kommer en bild före och efter ovan nämnda korrigeringar men som jag faktiskt fotat med mobilen.

Så mina raringar.. hoppas ni gillade mina tips och att de hjälper er skapa magi och fantastiska foton. Tagga mig gärna i era bilder (@Linapaciello ) så jag får se hur det går för er. Skulle vara så roligt!
Om ni vill lära er mer om Lightroom så finns det många bra videos på youtube där de visar hur FU gör så dom jag beskriver ovan. Sök Edit Lightroom så får du massa tips♥️

Leave a Reply

This site uses cookies to offer you a better browsing experience. By browsing this website, you agree to our use of cookies.