10 st svenska maträtter jag älskar

När man är dubbel som jag.. och ja, jag säger dubbel och inte halv som en del gör. Halvitalienare.. vadå halv? Jag känner mig ju dubbelt berikad med två (eller egentligen 3) kulturer/länder/språk etc.. ja men iallafall när man är dubbel så får man även växa upp med dubbla maträtter.. i svenska skolan fick man ketchup med spaghetti och om man inte åt så var man konstig.. hemma fick vi spagh’ al pomodoro. Tror inte ens vi hade ketchup hemma.. haha. Varje sommarlov tog vi vår lilla Fiat och bilade ner till släkten i Napoli och sen även Sicilien och när vi åkte upp till Sverige igen så var bilen fylld med stora dunkar olivolja, inlagd aubergine som nonna gjort. ”Riktiga” stekpannor och kastruller, vitlöksflätor, salami och vin som min farbror Pasquale gjort, osv Ahhhh allt handlade om mat♥️ tror många andra dubbla personer kan relatera! För när vi växte upp så fanns inte detta att hitta i Sverige.
Jo vi hade alltid med oss söta sandaletter och hårspännen med.. för här fanns typ bara Ecco och där sprang mina kusiner med supersöta, guldiga, färgglada små sandaler. Där och då skapades även min skoförälskelse..men det kan vi ta i ett annat inlägg 🙂
Men till saken.. vissa saker av den svenska maten kan jag ibland få riktiga cravings för.. vill ni veta vilka?

1. Äggmackor med kaviar, helst på knäckebröd.

2. Kalops som är riktigt mör med rödbetor till

3. Hemmagjord pyttipanna med rödbetor äsch allt med inlagda rödbetor.. kan äta dem rakt ur burken.

4. Mormors löksill på midsommarafton

5. Blodpudding värmd i micron med lingonsylt! Jag skiter i vad folk säger bakom min rygg.. jag tycker det är gott hahaha😂

6. Kräftor kokta med dill (äter en hel kartong själv)

7. Saffranspannkaka en varm sommardag på Gotland

8. Smörstekt gös fiskad vid bryggan ute på landet

9. Riven pepparrot

10. Skånsk grovkornig senap

Japp där har ni dem! Mina top 10 i svenska ”maträtter” som jag älskar! Vilka är dina favoriter..?

Detta är förresten min frukost från imorse.. äggmacka, kaffe och konst.. en sån lördag..

1 thoughts on “10 st svenska maträtter jag älskar

Leave a Reply

This site uses cookies to offer you a better browsing experience. By browsing this website, you agree to our use of cookies.