Att välja rätt ram – rena rama leken

Hur gör man för att välja ”rätt” ram till dina tavlor, prints och fotografier? Finns det några rätt eller fel ens? Det handlar ju om konst och då tycker jag personligen inte att det ska finnas några regler.. konst är så personligt och ramen hänger ju ihop med konsten..
Vad jag däremot kan skriva om är hur jag tänker när jag väljer ram..

1. Mixa, ja.. steg nummer ett tycker jag är att mixa olika typer av ramar. Som på bilden ovan, en i barockstil (som jag målat vit), trä, vit och klassiskt svart.. kanske en guldram här och var med. Även om de är olika så tycker jag de passar ihop.

2. Stilkrocka. Min favorit! Att ha modern konst/svartvita prints i svulstiga ramar. Älskart! Ett tips är att leta tavlor på secondhand. Behålla ramen och beställa ett foto tex i samma storlek som ramen. Eller måla över ursprungstavlan. Japp du läste rätt. Helt skamlöst. Måla över någons konst, men, men.. värre saker har hänt. Hepp!

3. Sätta små foton/prints i större ram och passepartout blir effektfullt. Blir kanske mest effektfullt i svart ram med vit passepartout.

4. Träram, kanske mest ek som har legat i botten ett tag på inredningskartan men nu seglar den upp som en vinnare. Jag fick leta länge innan jag hittade ett par snygga ekramar, de flesta har mest svart/vitt/guld/silver. Men så hittade jag vrålsnygga och helt perfekta hos Desenio.se som även har passepartout som passar till. Om ni inte hakat på träramstrenden ännu så tänk på mig sen när ni kommit fram till hur snyggt det är:)

5. Storleken har betydelse.. våga ta ut svängarna och kör på lite större tavlor. 50×70 kan kännas lite tråkigt. Det gör inget om väggen är liten. Det funkar ändå, go big or go home.. den stora tavlan till vänster är 70×100. Älskar stora tavlor.

6. Är du osäker? Kör på klassiskt svartvita foton i svarta ramar. Tidlöst och kan inte bli ”fel”.

Hoppas dessa tips kan få dig att tycka det är lekande lätt att välja ram framöver. Har du några favoriter eller egna tips så får du gärna dela med dig så klart. Bara kul♥️

19 thoughts on “Att välja rätt ram – rena rama leken

Leave a Reply

This site uses cookies to offer you a better browsing experience. By browsing this website, you agree to our use of cookies.