GÖR EGEN FÄRSKOST, SUPERENKELT

Helgen spenderades till en stor del hemma. Jag tror det har att göra en hel del med att hösten kommit och man vill börja boa in sig lite mer. Jag tog in mina trädgårdsgardiner. Styrde upp sopsorteringen hemma. Tvättade, rensade och så till dagens inlägg.. jag gjorde även egen färskost. Eller egentligen känns det som man överdriver, nästan ljuger när man säger att man har gjort den själv för det är så löjligt enkelt att jag egentligen inte gjort mer än att vänta. Men det är den värd för det blir så gott. Denna färskost är något som vi gjort i min familj sedan jag var liten. Mest för att det inte gick att få tag på ricotta i sverige då. (Alltså det låter som jag vore 100 år gammal men det fanns knappt då, på 80-talet. Helt sjukt men sant)

Det enda du behöver är en filmjölk och en sil. Jag har valt en lite fetare gammeldagsfil men det går lika bra med vanlig eller laktosfri osv. Detgår jättebra att använda en saftstil eller tunnare bomullstyg som du hänger upp. Jag har använt min kaffesil från Venezuela.

Filmjölken ska vara nedfryst för att det ska fungera. Jag stoppar in hela förpackingen i frysen och tar fram den dagen efter eller när jag har tid/lust att göra färskosten.

Jag tar ut den frysta filmjölken och lägger den i silen. Sedan väntar jag..

Dricker kaffe och fixar med bland annat allt det som jag nämnde ovan.

Beroende på temperaturen du har hemma så går det lite olika fort, eller långsamt kanske jag ska säg egentligen. Räkna med en hel dag som det får stå och droppa. När det har smält och silats så får du en krämig ost som ser ut så här.

Du kan välja mellan att ha den naturell eller krydda efter smak. Lite salt i är alltid gott. Chili och vitlök är andra goda alternativ. Jag är säker på att du kan komma på massor med goda kombinationer.

Vi brukade ha denna ost som fyllning i pasta och calzone när vi tillagade det hemma när jag var liten. men det är även riktigt gott på mackan. Allt från surdegsbröd, knäckebröd eller som jag gjorde i söndags.. på en lingongrova.

Processed with VSCO with a4 preset

Leave a Reply

This site uses cookies to offer you a better browsing experience. By browsing this website, you agree to our use of cookies.