Ljuvlig vanilj och citron sufflé

Lite oförtjänt dåligt rykte har den nog, jag menar sufflén. Att det skulle vara väldigt svårt och jobbigt att göra. Jag ser det lite mer som terapi. Att fokusera på något helt och fullt ut för en stund. Det gör det lättare att tänka på annat om du måste koncentrera dig. Häromdagen, en dimmig söndag med konstant duggregn kände jag att jag ville ha lite ljus och något fräscht. Jag tog en liten promenad ändå och när jag kom hem hade jag fått energi så jag började baka citronsufflé med vanilj till familjen.

Jag börjar med att tvätta citronerna noga och jag väljer ekologiska citroner. Extra viktigt när man ska använda skalet.

För att få sufflén att lyfta så är det viktigaste att man får till en fluffig och fin maräng. Det är då den blir hög. Var noga med att bunken du vispar din maräng i är helt fri från fett. Det bästa är att använda en bunke i metall eller glas till vispningen av äggvitan.

Ett annat knep som är viktigt när man bakar sufflé är att formarna är välsmorda, på så vis fastnar inte sufflén när den är på väg upp. Pensla med mjukt eller smällt smör på hela insidan av formen och sedan pudras dem med socker. Det är även bra att ställa de smörade och sockrade formarna i frysen en stund. Detta är för att du inte ska råka skrapa bort något socker när du fyller formarna eftersom det kan göra att sufflén fastnar i kanten. Man kan använda i princip vilken form som helst till sufflé, så länge de tål ugnstemperaturer på upp till 200º.

Till 4 sufflér har jag använt detta;

Till citronkrämen i kastrull:

Skal från 1 citron
0,5 dl Socker
1g Vaniljpulver eller en stång (delad)
60g Osaltat smör
100g Citronsaft
4 Äggulor
2 krm Salt

Till maräng i bunke:

4 äggvitor
1tsk Citronsaft
0,5 dl Socker
5g Maizena/bikarbonat

Börja sedan med citronkrämen, blanda socker med det rivna citronskalet i en mortel. Sockret är färdigt när det blivit lite gult och doftar ljuvligt av citron. Smällt sedan smöret i en kastrull och tillsätt citronsaft, citronsockret, vanilj, salt och sist äggulorna. Sjud under omrörning till en tjock kräm och se till att krämen inte kokar, för då skär den sig gärna. När krämen är färdig så ställer du kastrullen åt sidan.

Vispa sedan äggvitorna, en tredjedel av sockret och citronsaften i den rengjorda bunken tills skummet börjar resa sig, tillsätt sedan resten av sockret och vispa tills marängen blir fast. Vispa ner maizenan och blanda väl. Vänd sedan ned en del av marängskummet i citronkrämen och rör ut till en slät kräm. Vänd sedan försiktigt ned resterande maräng med hjälp av en slickepott, så att smeten blir homogen. Vispa inte, för då sjunker smeten ihop och du får platta suffléer. Ta ut de smörade och sockrade formarna och fördela smeten i dem.

Stryk av ovansidan så att du får en jämn topp. Dra även med en liten kniv runt toppen på formen, så att smeten lossnar från formens kant.

Suffléerna kan antingen bakas på en gång. 175º i ca 12 minuter eller så förvarar du dem i kylen ett par timmar. Du kan även frysa in dem och ta fram dem vid ett senare tillfälle. perfekt om man vill förbereda en lite lyxigare dessert som man kan ha redo att bara stoppa in i ugnen. Grädda dem då istället på 175º i ca 15-18 minuter. Sufflén ska ha ett krämigt men luftigt inre, det är då de är bakade helt perfekt. Men eftersom perfekt inte är något jag efterstävar i livet så funkar det även om de är lite sneda, lite knapriga i kanten och allmänt operfekta med.

Lite florsocker på gör att allt ser gott ut ändå.

Leave a Reply

This site uses cookies to offer you a better browsing experience. By browsing this website, you agree to our use of cookies.