Att förenkla julen men behålla myset

En enkel jul är vad jag drömmer om i år, med enkel menar jag inte en trist och torftig utan att den är utan stress och måsten. Jag vill ha en jul full av atmosfär och njutning men utan överflöd. Bara essensen och så här tänkte jag skapa en kravlös jul i år.

Det första och viktigaste är att känna efter vad det är du värderar mest med julen? Att välja ut de saker som jag känner är viktigast för mig och strunta i allt det andra. Vad är viktigast för dig? Är det maten? julgranen? julbaket? Fokusera på det du värdesätter mest och gör det fullt ut. Kanske hjälper det om du skriver ner vad du tycker är viktigast för dig.

En annan sak som tar udden av stressen inför jul är att tänka på dem som kanske inte kan fira jul så som de brukar eller vill. Kanske pga separation, dödsfall eller trassliga förhållanden. Det ger ganska lätt perspektiv på julen och tacksamhet för det man har.

När det kommer till presenter och paket så går det att förenkla ganska mycket. I vår familj har vi slutat med julklappar mellan vuxna och fokuserar på barnen istället. Vissa år gör vi julklappsspel så alla får en varsin julklapp eller charader osv. Det kan bli riktigt kul. Jag vill även flytta fokuset från konsumtionen till umgänge. Vill inte att mina barna ska växa upp och känna att julen bara handlar om att få saker. Det handlar om att se, känna och smaka saker. De saker jag ger bort vill jag gärna att de ska betyda något för mottagaren. Något speciellt.

Jag återanvänder gärna dustbags för att slå in klappar. Jag tycker också om att ge bort upplevelser. Det brukar bli fina minnen.

Torkade blommor som jag lånar från en av mina torkade buketter.

Julstrumpan är en detalj som jag tex gärna bevarar som en tradition i vår familj. Jag brukar alltid lägga i några frukter eller grönsaker som symboliserar barnens humör under året som gått. Tex citroner om de varit sura ofta. Det är alltid lika roligt och mysigt. Så på julaftons morgon så börjar vi med strumpöppning framför en brasa och en frukost bara vi fyra efter det iklädda pyjaamas. Det är nog den mysigaste stunden på hela julafton om du frågar mig.

Jul lunchen eller julmiddagen brukar vi göra ett knytis av. Alla tar med sig något till julbordet och så får det bli som det blir. Oftast brukar vi gå på något julbord på ett mysigt ställe innan jul så alla får chans att äta sina favoriter utan att man behöver stå och göra dem själv. De senaste åren har det blivit mer och mer grönt på vårt julbord.

Julpyntet. Julgran och adventsljusen är det viktigaste för mig när det kommer till julpynt. Eventuellt några kransar och en julblomma. Sedan behövs bara tända ljus så har du skapat jättemycket julmys utan alltför stor ansträngning.

Under december tittar vi på så många julfilmer vi kan, tänder jul doftljus. Äter färdigköpta pepparkakor och lussebullar (för de är ändå godast) häller saffran i pannkakssmeten och lyssnar på julmusik på högsta volym. Jag avbokar även så mycket jobb jag bara kan och tackar nej till mycket event och annat bara för att kunna vara hemma och ta dagarna lite som de kommer med familjen.

Leave a Reply

This site uses cookies to offer you a better browsing experience. By browsing this website, you agree to our use of cookies.